Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 10:20:48 πμ
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 14:06

Επαναστατική θεραπεία: Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για θεραπεία καρκίνου με πειραματικό ιό  

Γενετικά τροποποιημένος ιός που σκοτώνει τον καρκίνο δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ασθενείς.

Ένας πειραματικός ιός που στοχεύει καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο στην έναρξη των κλινικών δοκιμών.

Η θεραπεία με την κωδική ονομασία CF33-hNIS ή αλλιώς Vaxinia, είναι ένας ογκολυτικός ιός, ένας γενετικά σχεδιασμένος ιός που μολύνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνει, αγνοώντας τα υγιή.

Ο συγκεκριμένος λειτουργεί μπαίνοντας στα καρκινικά κύτταρα όπου και αναπαράγεται. Τελικά, τα μολυσμένα κύτταρα εκρήγνυνται από μέσα, απελευθερώνοντας χιλιάδες νέα σωματίδια ιού που δρουν ως αντιγόνα, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στα κοντινά καρκινικά κύτταρα.

Οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στο ερευνητικό κέντρο City of Hope στο Los Angeles.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως οι ογκολυτικοί ιοί μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθεί και να σκοτώσει τον καρκίνο, καθώς και να ανταποκριθεί πιο άμεσα σε άλλες ανοσοθεραπείες. Πιστεύουμε πως το CF33-hNIS έχει τη δυναμική να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών επικεντρώνεται στην ασφάλεια της θεραπείας για τον άνθρωπο. Σε αυτή συμμετέχουν 100 εθελοντές, όλοι τους ενήλικες με μεταστατικούς ή ανεπτυγμένους όγκους στους οποίους είχαν εφαρμοστεί τουλάχιστον δύο συμβατικές θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα.

Αν τα πρώτα αποτελέσματα δείξουν πως το φάρμακο είναι ασφαλές, θα ερευνηθεί η αποτελεσματικότητά του σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες αντισωμάτων. Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, οπότε θα περάσει κάποιο διάστημα πριν να μάθουμε τα λεπτομερή αποτελέσματα. Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να μιλάμε για ένα πανίσχυρο νέο εργαλείο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο ογκολυτικός ιός μας, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύσει ένα συγκεκριμένο καρκινικό κύτταρο. Αυτό σημαίνει πως αν ένα παρόμοιο καρκινικό κύτταρο προσπαθήσει να αναπτυχθεί, το ανοσοποιητικό θα είναι έτοιμο να το σκοτώσει.

Δείτε επίσης: Βορίδης σε Αχτσιόγλου: «Δεν θυμάμαι να ρίξατε κανένα τουρκικό αεροσκάφος. Το ρίξατε;» (vid)

Πηγή: Politic.gr