Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, απηύθυνε έκκληση στην Κομισιόν ζητώντας τη χρηματοδότηση πρότυπων κοινωνικών κέντρων για παιδιά και γονείς ΑμεΑ. Η ερώτησή του απευθύνθηκε στους επιτρόπους Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιορτ Σεράφιν, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών.
Ο κ. Αυτιάς τόνισε ότι έχει δεχθεί πολλές εκκλήσεις από γονείς παιδιών ΑμεΑ, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους όταν δεν θα είναι πια στη ζωή. Οι γονείς αυτοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υποστήριξη.
Οι γονείς καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα, ώστε τα προγράμματα που έχουν προταθεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ για την υποστήριξη των παιδιών τους να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση. Η στήριξη αυτής της κοινωνικής αναγκαιότητας είναι επιτακτική.
Στην ερώτησή του, ο Γιώργος Αυτιάς αναφέρει ότι χιλιάδες γονείς στην Ευρώπη ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους και ζητούν λύσεις για την υποστήριξή τους. Ζητούν την ίδρυση πρότυπων κέντρων και τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για άτομα ΑμεΑ.
Επιπλέον, προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκών χωριών για παιδιά ΑμεΑ, όπου οι γονείς θα μπορούν να ζουν μαζί με τα παιδιά τους. Τέλος, ζητά τη θεσμοθέτηση της 14ης Μαΐου ως πανευρωπαϊκή ημέρα μητέρας παιδιού ΑμεΑ.



