espa pkm

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2026, 11:15:33 μμ
Τρίτη, 28 Απριλίου 2026 11:10

Επικίνδυνη κατάσταση για τα υποσιτισμένα παιδιά στη Σομαλία λόγω του πολέμου στο Ιράν

Η κατάσταση για τα υποσιτισμένα παιδιά στη Σομαλία γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, καθώς οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν λόγω της λιμοκτονίας και της μείωσης της ξένης βοήθειας.

Η έλλειψη σωτήριων θεραπευτικών τροφών, που επιδεινώνεται από προβλήματα στις μεταφορές, αναγκάζει τις κλινικές να απορρίπτουν σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά και να περιορίζουν την ποσότητα ειδικής τροφής που τους παρέχουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Σχεδόν 500.000 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό, τη πιο απειλητική μορφή υποσιτισμού, και οι καθυστερήσεις στη βοήθεια εντείνουν τις συνέπειες της μείωσης των προμηθειών.

Υγειονομικοί στη Μπαϊντόα και το Μογκαντίσου αναφέρουν ότι αναγκάζονται να μοιράσουν τα λίγα αποθέματα εξειδικευμένου γάλακτος και πάστας φιστικιού σε περισσότερα παιδιά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα που λαμβάνουν. Όπως δήλωσε ο νοσηλευτής Χάσαν Γιαχίε Χέιρε, «οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν διαθέτουμε πολλά αποθέματα», γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη.

Η International Rescue Committee (IRC) προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις στη μεταφορά εφοδίων και το αυξανόμενο κόστος λόγω του πολέμου στο Ιράν καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές να μην μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια στα παιδιά που τη χρειάζονται.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr