Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:41:47 πμ
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 21:50

Επίτροπος Ετινγκερ: «Ηλιθιότητα» οι γυμνές φωτογραφίες διασήμων

Χωρίς προφανώς να έχει γνώση της υπόθεσης της διαρροής γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων, ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους σταρ «που είναι αρκετά ηλίθιοι ώστε να τραβήξουν τον εαυτό τους μια γυμνή φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Διαδίκτυο».


«Η ηλιθιότητα είναι κάτι από το οποίο εν μέρει μόνο μπορείς να σώσεις ανθρώπους» πρόσθεσε ο Έτινγκερ στη διάρκεια της τρίωρης ακρόασής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις δείχνουν ότι ο Έτινγκερ δεν γνωρίζει ότι η διαρροή των φωτογραφιών προήλθε μετά από στοχευμένη κυβερνοεπίθεση και -όπως αναφέρει και ο Guardian- εγείρει ερωτήματα για το εάν τελικά είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση.

Συγκεκριμένα, ο πρώην επίτροπος Ενέργειας είπε ότι δεν είναι δουλειά του να προστατεύει διάσημους «που είναι αρκετά ηλίθιοι ώστε να τραβήξουν τον εαυτό τους μια γυμνή φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Διαδίκτυο.

«Μπορούμε να μετριάσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε κάποιους κινδύνους. Αλλά, όπως και σε κάθε τεχνολογία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλους τους κινδύνους» τόνισε.

Ο Έτινγκερ αναφέρεται στην υπόθεση της διαρροής φωτογραφιών της Τζένιφερ Λόρενς και της τραγουδίστριας Ριάνα, μετά από κυβερνοεπίθεση στην υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων iCloud. Τα σύγχρονα smartphone αποθηκεύουν αυτόματα δεδομένα στο Διαδίκτυο, ακόμα και χωρίς τη γνώση των χρηστών τους.

Τα σχόλια του Έτινγκερ προκάλεσαν επικρίσεις από ευρωβουλευτές και από τον γερμανικό Τύπο. «Αποκάλυψε ότι δεν έχει ακόμα κατανοήσει το πραγματικό πρόβλημα πίσω από τη διαρροή των φωτογραφιών» είπε στην εφημερίδα The Guardian ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ.

«Πρέπει να τεθούν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια» αυτών των συστημάτων που χρησιμοποιούνται, δήλωσε ο ίδιος και τόνισε: «Το να θέτει αυτά τα ερωτήματα είναι τμήμα της αποστολής του επόμενου ευρωπαίου επιτρόπου για την ψηφιακή κοινωνία».

Πηγή: Το Βήμα