Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 12:08:41 πμ
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 17:50

Ερευνα εντοπισμού των δραστών που αποκεφάλισαν τον Γάλλο στην Αλγερία

Με τη Γαλλία «παγωμένη» μπροστά στον αποκεφαλισμό του Ερβέ Γκουρντέλ και τους φόβους να χτυπούν «κόκκινο» ότι και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις μπορεί να μιμηθούν τις εκτελέσεις-σοκ, οι αλγερινές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επιχείρηση για την ανεύρεση της σορού του Γάλλου ομήρου και τον εντοπισμό των εξτρεμιστών της οργάνωσης Ζουντ αλ Χαλίφα, η οποία έχει διακηρύξει πίστη στο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους.


Δύναμη 3.000 Αλγερινών στρατιωτών συμμετέχει στην επιχείρηση. «Το 'χτένισμα' της ζώνης θα συνεχιστεί μέρα και νύχτα μέχρι την ανεύρεση της σορού και την εξουδετέρωση των εγκληματιών» δηλώνει πηγή των αλγερινών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η επιχείρηση διεξάγεται στην περιοχή της Τίκζντα, ανάμεσα στο Τιζί Ουζού και τη Μπούιρα, και την περιοχή Ακφαντού, ανάμεσα στο Τιζί Ουζού και την Μπεζάγια, σε απόσταση 110 και 160 χιλιομέτρων αντίστοιχα από το Αλγέρι.

Το υπουργείο Άμυνας της Αλγερίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την αποφασιστικότητα των αλγερινών αρχών «να καταδιώξουν τους εγκληματίες, όπου και αν βρίσκονται, μέχρι την εξόντωσή τους».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι αλγερινές δυνάμεις κυνηγούν τους δράστες του φόνου του Ερβέ Γκουντρέλ.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ταυτόχρονα ότι η Γαλλία -η οποία έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ- θα συνεχίσει να εξετάζει εάν θα επεκτείνει τις επιδρομές στο έδαφος της Συρίας ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιβεβαιώνοντας την Τετάρτη τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ορειβάτη από τους τζιχαντιστές της Αλγερίας, ο Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους πρόκειται να συνεχιστούν.

Ερωτηθείς για τους 3.000 Γάλλους πολίτες που ζουν στην Αλγερία, ο Λε Ντριάν δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο RTL ότι στόχος των εξτρεμιστών ομάδων είναι «να σπείρουν τρόμο».

Η αλγερινή κυβέρνηση από πλευράς της είχε εκδώσει ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για την προστασία των ξένων πολιτών που ζουν στη χώρα.

Ο Γάλλος τουρίστας Έρβ Γκουρντέλ απήχθη τη Δευτέρα μετά το μήνυμα μίσους του εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μοχάμαντ αλ-Αντάνι, ο οποίος καλούσε τους υποστηρικτές του IS να σκοτώσουν πολίτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των άλλων κρατών που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Η κυβερνητική εφημερίδα El Moudjahid γράφει την Πέμπτη ότι η δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ «συγκλόνισε και σόκαρε τους Αλγερινούς. Από τον ταπεινότερο πολίτη μέχρι την κορυφή της κρατικής ηγεσίας , αυτό το έγκλημα συντάραξε τους Αλγερινούς».

«Αποτρόπαιο»
είναι ο τίτλος της γαλλόφωνης Liberte: «Η εκτέλεση του Γάλλου τουρίστα είναι μία αποτρόπαιη πράξη που μας παραπέμπει σε μία δεκαετία που δυσκολευόμαστε να ξεχάσουμε και που οι πληγές της δεν έχουν κλείσει ακόμη» αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας κάτω από τον τίτλο «Δειλία».

Το κύριο άρθρο αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του '90 ανάμεσα στις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις και ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, με 200.000 νεκρούς.

«Η Ζουντ αλ Χαλίφα υπογράφει με αίμα την ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς της» γράφει η αραβόφωνη El-Khabar. «Εκτέλεση τύπου Daesh [Ισλαμικό Κράτος]» γράφει η Echourouk.

Ο πολιτικός σχολιαστής του δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου ΙΙΙ και διευθυντής του, Τσάντλι Μπουφάρουα, άρχισε έτσι το σημερινό του σχόλιο: «Σήμερα είμαστε όλοι Ερβέ Γκουρντέλ. Ο λαός της Αλγερίας νίκησε την τρομοκρατία και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά σήμερα».


Πηγή: Το Βήμα