Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:03:03 πμ
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 14:00

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Θα του πω εγώ που πάτε με αυτούς τους εξοπλισμούς;» -Έστειλε και μήνυμα φιλίας

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν που ήταν το δεύτερο ταξίδι του μετά την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρωτήθηκε αν θα υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Ξαναγίνονται εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν εκλεγεί θα αναζητήσει να βρει ευκαιρία να συναντηθεί μαζί σας στο ΝΑΤΟ. Τι προβλέπετε για τις σχέσεις με την Ελλάδα τη νέα περίοδο;».

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε «Μετά την εκλογή μας, ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε και έδωσε συγχαρητήρια. Αυτή ήταν η διαδικασία. Επομένως, αν τύχει και συναντηθούμε στο Βίλνιους, δεν θα διστάσουμε να συζητήσουμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Όσο δεν υπάρχουν μηνύματα που μας γυρνούν πίσω από καιρό σε καιρό, τότε εμείς θα επιδιώκουμε να μειώσουμε τις εντάσεις και τις εχθροπραξίες, όχι να τις αυξήσουμε. Επομένως, θα τα συζητήσουμε και εκεί.
Φυσικά και υπάρχει κάτι εδώ. Ξέρουμε τι θα πούμε. Τι είναι αυτό; “Κύριε Πρωθυπουργέ, σταματήστε τους εξοπλισμούς τώρα. Πού πάτε λοιπόν με αυτούς τους εξοπλισμούς; Η Αμερική σας δίνει συνεχώς πολλά όπλα. Τα παίρνετε γιατί σας τα δίνουν δωρεάν;”. Μάλλον θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι είμαστε εδώ για να μειώσουμε τις εντάσεις, όχι για να τις αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκική Δημοκρατία, αυτός είναι ο Ερντογάν
».

Για πιθανές συνομιλίες για την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η νέα ελληνοκυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε «πιο ειρηνική ατμόσφαιρα», αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια απόσταση τόσο από Ανατολή όσο και από Δύση, διεμήνυσε στη συνέχεια ο πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας: «Μέλημά μας είναι να είμαστε μαζί με όλες τις χώρες του κόσμου, με την ίδια κατανόηση».

Ο Ερντογάν, ωστόσο, πρόσθεσε ότι επιδιώκει να βελτιώσουν τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. «Δεν θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εχθρών μας, θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των εχθρών», τόνισε.

Δείτε επίσης: Σήμερα η κηδεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πηγή: Politic.gr