Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 12:56:52 πμ
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 21:58

Εύα Καϊλή: «Το παιδί της είναι θλιμμένο και δεν καταλαβαίνει γιατί φεύγει η μητέρα», λέει ο δικηγόρος της (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την κράτηση της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή σε φυλακές στις Βρυξέλλες και το σκάνδαλο διαφθοράς “Qatar Gate“ μίλησε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί.

Υπάρχουν δύο λόγοι που η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή, είπε ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί. «Ο πρώτος είναι για να μην εξαφανίσει αποδείξεις και ο δεύτερος ότι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με ανθρώπους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συλληφθούν ή να καταθέσουν». Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εξαφανίσει. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα εξαφανίσει. Το δεύτερο σημείο είναι η επαφή με τους άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης ή με μάρτυρες. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Πρώτον, η κυρία Καϊλή έχει τηλέφωνο στο κελί της, όπως και οι άλλες κρατούμενες στη φυλακή. Εάν κάποια στιγμή θέλουν να συνομιλήσουν με άλλα άτομα, διαθέτει τηλέφωνο και μπορεί να το κάνει. Όμως δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τηλεφωνικές τις συνομιλίες καταγράφονται και τις ακούει η αστυνομία. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να παραμένει κρατούμενη όλους αυτούς τους μήνες η κυρία Καϊλή. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Θα μπορούσε εύκολα, περιμένοντας μέχρι να γίνει η ακρόαση άλλων ανθρώπων. Θα μπορούσε η κράτησή της να γίνει στο σπίτι της. Έτσι θα είχε την ευκαιρία να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Πρόκειται για ένα παιδί που θα γίνει σύντομα δύο ετών».

O ρόλος του Παντσέρι

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, του Ιταλού ευρωβουλευτή που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας διαφθοράς αλλά, υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, o Σβεν μαρί απάντησε ότι «μένει να διευκρινιστεί». Δεν είναι ξεκάθαρο. Στην αρχή της έρευνας είχε ένα συγκεκριμένο ρόλο. Δηλαδή εκλήθη να απαντήσει σε μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων. Στη συνέχειαάλλαξε αφήγημα. Εμφανίζεται σήμερα με μια διαφορετική γραμμή. Δηλαδή δηλώνει μεταμέλεια που σημαίνει ότι θα βοηθήσει την έρευνα λέγοντας την αλήθεια. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι όταν στην πρώτη φάση της έρευνας, προτού δηλώσει μεταμέλεια ο Παντσέρι έλεγε διάφορα πράγματα, η δικαιοσύνη έλεγε ότι ήταν ψέματα, ενώ τώρα όλα όσα λέει θεωρούνται αληθή, φαίνεται σαν ο λόγος του Ευαγγελίου.

Είστε συνήγορος του τρομοκράτη τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Λοιπόν, ποιος είναι πραγματικά ο Σβεν Μαρί; Ο επαναστάτης δικηγόρος, όπως γράφετε στο βιβλίο σας ή ο συνήγορος του Διαβόλου. Και γιατί;

Είμαι ο δικηγόρος των ανθρώπων. Αυτό που είναι πολύτιμο για εμένα είναι να έχει ο κάθε άνθρωπος που είτε είναι θύμα είτε είναι φερόμενος δράστης ενός εγκλήματος δικαίωμα στην υπεράσπιση. Δεν θα γίνω ποτέ δημοφιλής υπερασπιζόμενος τρομοκράτες. Δεν θέλω να γίνω δημοφιλής, υπερασπιζόμενος κάποιον που έχει πέσει θύμα επίθεσης με βιτριόλι. Ο ρόλος μου δεν είναι να είμαι δημοφιλής. Ο ρόλος μου είναι να υπερασπίζομαι ανθρώπους που έχουν ανάγκη και πιστεύω ότι η Εύα Καϊλή με έχει ανάγκη.

«Το παιδί είναι θλιμμένο και δεν καταλαβαίνει γιατί φεύγει η μητέρα του»

Αναφερόμενος στην κόρη της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος της τόνισε ότι «οι αρχές επιτρέπουν στην Εύα Καϊλή να βλέπει το παιδί της κάθε μέρα για μια ώρα. Πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδί 24 μηνών δεν καταλαβαίνει ακόμα πολλά πράγματα. Όταν ένα παιδί φτάνει στη φυλακή, δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει τι είναι η φυλακή. Όμως όταν το επισκεπτήριο κρατάει μια ώρα την ημέρα, πρέπει μετά από 35 λεπτά να προετοιμάσεις το παιδί ότι η μαμά θα φύγει. Μετά από 25 λεπτά το παιδί κλαίει. Το παιδί είναι θλιμμένο και δεν καταλαβαίνει γιατί φεύγει η μητέρα. Πιστεύω ότι τόσο για την Εύα Καϊλή όσο και για το παιδί που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, πρόκειται για βασανιστήριο γιατί το παιδί φεύγει προς την έξοδο και η Εύα Καϊλή επιστρέφει στο κελί της».

Δείτε επίσης: Σβεν Μαρί: «Ο Παντσέρι με τα ψέματά του είναι η αιτία για να είναι στη φυλακή η Εύα Καϊλή»

Πηγή: Politic.gr