Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 9:47:46 πμ
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 12:50

Φανατικός ισλαμιστής ο ένοπλος που κρατά ομήρους σε καφετέρια στο Σίδνεϊ

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.


Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν έχει διευκρινιστεί και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Νωρίτερα, ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η καφετέρια δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το παγκοσμίου φήμης κτήριο της Όπερας του Σίδνεϊ έχει εκκενωθεί καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Πηγή: Το Βήμα