Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 1:24:37 πμ
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 16:50

Φιλιππίνες: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας του τυφώνα Μέισακ

Περίπου 24.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις Φιλιππίνες καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Μέισακ, ο οποίος πρόκειται να πλήξει αύριο, Κυριακή, τις βορειοανατολικές ακτές των Φιλιππίνων.

«Πρόκειται να απομακρύνουμε τον κόσμο από τα παραλιακά χωριά» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε πως η απομάκρυνση αφορά συνολικά 24.000 ανθρώπους στην επαρχία Ορόρα, την οποία προβλέπεται ότι θα πλήξει την Κυριακή ο τυφώνας.

Αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές, ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρόλο που ο Μέισακ έχει χάσει λίγη από τη δύναμή του και συνοδεύεται τώρα από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα.

Η ένταση του τυφώνα, ο οποίος έρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αναμένεται ότι θα μειωθεί κι άλλο, καθώς θα διασχίζει αύριο το Λουζόν, το κύριο νησί των Φιλιππίνων, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Αλκαζάρ Ορέλιο. Ο Ορέλιο προέβλεψε, πάντως, κύματα ύψους δύο μέτρων.

Ο Μέισακ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και κατέστησε άστεγους χιλιάδες ανθρώπους κατά το πέρασμά του από τη Μικρονησία στον δυτικό Ειρηνικό ωκεανό.

Εκατομμύρια Φιλιππινέζοι έχουν φύγει για διακοπές ή έχουν επιστρέψει στις περιοχές από τις οποίες κατάγονται με την ευκαιρία του Σαββατοκύριακου του Πάσχα. Η πλειονότητα του πληθυσμού των Φιλιππίνων είναι καθολικοί.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ του τυφώνα Χαϊγιάν, εξαιτίας του οποίου 7.350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν το Νοέμβριο του 2013.

Πηγή: Το Βήμα