Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:17:55 πμ
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 19:32

Γαλλία: Ο υπουργός Παιδείας προορίζεται για την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση Μπρον

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης θέλουν τον Γκαμπριέλ Ατάλ να αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ πιθανολογείται πως θα είναι ο εκλεκτός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα γίνει ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Γαλλία.

Νωρίτερα, την παραίτησή της από την πρωθυπουργία έθεσε στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν η Ελιζαμπέτ Μπορν, με τον Γάλλο πρόεδρο να την κάνει αποδεκτή.

Μάλιστα, ο Μακρόν, σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τη Μπορν για την προσφορά της.

Στην επιστολή παραίτησής της, η Μπορν ανέφερε ότι είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ήθελα να σας πω πόσο παθιασμένη ήμουν σε αυτή την αποστολή που ανέλαβα. Με καθοδήγησε η διαρκής ανησυχία να πετύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας», ενώ στάθηκε και στη «βούληση» του «αρχηγού του κράτους να διορίσει νέο πρωθυπυοργό», αφήνοτνας να εννοηθεί πως η αποχώρηση από τον ρόλο της, δεν έγινε με δική της πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, το Ελιζέ, σε σχετικό δελτίο Τύπου διαβεβαίωσε για την ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, τονίζοντας πως «η πρωθυπουργός διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης».

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν στην πρωθυπουργία πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάιο του 2022. Στους 20 μήνες, που υπηρέτησε τον συγκεκριμένο ρόλο, η 62χρονη πέρασε σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό

Δείτε επίσης: Σλοβακία: Στις 23 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές

Πηγή: Politic.gr