Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 9:59:12 μμ
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 13:39

Γάζα: Με δυσκολία και εμπόδια διεξάγονται οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες στον θύλακα, που είναι σχεδόν αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, καταγγέλλουν ΜΚΟ

Οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες στη Λωρίδα της Γάζας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, λόγω των δυσκολιών να εισέλθει η βοήθεια στον θύλακα και τα πολλά πρακτικά εμπόδια που εγείρονται συνεχώς.

«Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, και θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες, και ολοένα και λιγότερη πρόσβαση στον πληθυσμό, οπότε γίνεται όλο και πιο επείγον» να προσφέρουμε ανθρωπιστική απάντηση, δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και μία εβδομάδα και η είσοδος βοήθειας έχει ουσιαστικά διακοπεί αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – κάτοικοι της πόλης και εκτοπισμένοι από τους περισσότερους από επτά μήνες πολέμου.

Από τις 7 Μαΐου, όταν ο στρατός του Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στη Ράφα, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αλληλοκατηγορούνται για την παράλυση του κρίσιμου αυτού περάσματος, από όπου εισερχόταν στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τις υποδομές και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον θύλακα.

 

Περίπλοκη διαδικασία

Το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που έκλεισε για κάποιες ημέρες στις αρχές Μαΐου έπειτα από επίθεση με ρουκέτες, επισήμως επαναλειτουργεί, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν εκεί τη βοήθεια που φτάνει μέσω του Ισραήλ λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Πολλές οργανώσεις επικρίνουν εξάλλου τις ισραηλινές αρχές επειδή απορρίπτουν τα αιτήματά τους να τους επιτρέψουν την πρόσβαση σε κάποιες περιοχές ή δεν απαντούν καθόλου.

Και όταν ανθρωπιστικό προσωπικό ή βοήθεια καταφέρει να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα από το Κερέμ Σαλόμ, αυτό «γίνεται με μεγάλο κίνδυνο, σε μια ζώνη συγκρούσεων», εξηγεί εργαζόμενος του ΟΗΕ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν καταφέρνουμε να αναπτύξουμε τις ομάδες μας, οι συνθήκες ασφαλείας είναι πάρα πολύ ασταθείς», σχολιάζει στέλεχος της Humanity and Inclusion (HI) στα παλαιστινιακά εδάφη.

Εξάλλου η διαδικασία επικοινωνίας με τις ισραηλινές αρχές – για να τις ενημερώσουν για παράδειγμα για τη μετακίνηση μιας ομάδας-είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Οι ΜΚΟ μιλούν πρώτα με τον ΟΗΕ, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά του την ισραηλινή διεύθυνση συντονισμού και σύνδεσης με τη Γάζα (CLA), η οποία ενημερώνει την υπηρεσία στη οποία υπάγεται, το Cogat, το γραφείο διασύνδεσης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας με τους Παλαιστίνιους.

Σε αυτό το στάδιο ενημερώνεται ο ισραηλινός στρατός.

«Περιστατικά έχουν σημειωθεί ακόμη και αφού λάβαμε το πράσινο φως από την Cogat», εξηγεί η Τάνια Χάρι διευθύντρια της Gisha, μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι δεν λειτουργεί στην επικοινωνία», εκτιμά.

Πλέον κάποιες ΜΚΟ προσπαθούν να επικοινωνήσουν απευθείας με τις ισραηλινές αρχές, απόπειρες, οι οποίες – όπως καταγγέλλουν άλλες οργανώσεις-απειλούν να δημιουργήσουν προηγούμενο και να προσθέσουν στην πολυπλοκότητα του μηχανισμού.

Παράλληλα οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

 

Δυσκολία πρόσβασης

Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αξιωματούχοι ΜΚΟ, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο προβλέπει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα πρέπει να επιτρέπουν τη διανομή βοήθειας.

«Είναι προφανώς υποχρέωση δική μας να τους ενημερώνουμε για τις μετακινήσεις μας, τις οποίες δεν θα πρέπει να εμποδίζουν», διευκρινίζει η εργαζόμενη στην HI.

Επί του πεδίου τα προβλήματα δεν λείπουν, όπως η έλλειψη καυσίμων.

«Αν πηγαίνουμε μόνο σε μέρη όπου μπορούμε να πάμε με τα πόδια, περιορίζουμε πολύ το εύρος» των δραστηριοτήτων μας, συνεχίζει η ίδια.

Έπειτα από τα πυρά εναντίον κομβόι του ΟΗΕ, που προκάλεσαν τη Δευτέρα τον θάνατο ενός εργαζόμενου στη Ράφα», «ακυρώσαμε όλες μας τις μετακινήσεις της ημέρας για να περιορίσουμε τους κινδύνους για τις ομάδες μας», δηλώνει η Σάινα Λόου αρμόδια επικοινωνίας στο Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Η ίδια κάνει λόγο για κλίμα «σύγχυσης» που προκαλείται κυρίως από «τους βομβαρδισμούς» ή «την απουσία διατήρησης της τάξης».

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι πολλοί δρόμοι, ανάμεσά τους και μεγάλοι άξονες, που είναι απροσπέλαστοι καθώς είναι γεμάτοι συντρίμμια. Και οι επικοινωνίες είναι δύσκολες επειδή το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα λόγω των κεραιών που έχουν υποστεί ζημιές, καταγγέλλουν ΜΚΟ, με το Ισραήλ να απαγορεύει τη χρήση δορυφορικών τηλεφώνων και ασυρμάτων.

ΕΜ

 

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr