Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 10:42:06 μμ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 18:32

Γάζα: Συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί

Επίκεντρο των εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού και του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, παραμένει σήμερα η Χαν Γιούνις, την επομένη των φονικών πυρών, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, εναντίον εγκατάστασης του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου

Πυρά αρμάτων μάχης εναντίον κτηρίου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) χθες Τετάρτη είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον «εννέα άνθρωποι» και να τραυματιστούν «άλλοι 75», ανέφερε ο Τόμας Γουάιτ, αξιωματούχος του στη Λωρίδα της Γάζας. Ιατρικές πηγές και στελέχη του εξέφραζαν ανησυχία πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, τόνισε πως το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων ήταν προσδιορισμένο «καθαρά», ότι οι συντεταγμένες του είχαν σταλεί «στις ισραηλινές αρχές» και καταδίκασε αυτή την «κατάφωρη παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του πολέμου».

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις και διέταξε τον άμαχο πληθυσμό να φύγει προς τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας. Όμως οι μάχες κάνουν πολύ επικίνδυνη οποιαδήποτε μετακίνηση. Σήμερα αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βομβαρδισμούς προς τη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων, αφού έχει συγκεντρωθεί η μεγάλη πλειονότητα των 1,7 εκατ. Παλαιστινίων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μετά τα πολύνεκρα πυρά εναντίον της εγκατάστασης της UNRWA, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άρχισε «εξέταση» των επιχειρήσεων σε εξέλιξη και πρόσθεσε πως «αποκλείει» το ενδεχόμενο να υπήρξε δικό του «αεροπορικό πλήγμα» ή να χτυπήθηκε από το «πυροβολικό», αφήνοντας ανοικτή την «πιθανότητα» να επρόκειτο για πυρά της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ανέφεραν πως «αποδοκιμάζουν» τα πλήγματα και κάλεσε οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στον θύλακο να «προστατεύονται».

Στην Ευρώπη, Ρώμη και Παρίσι ανακοίνωσαν αντίστοιχα πως 100 παιδιά που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζαςθα μεταφερθούν σε ιταλικά νοσοκομεία για θεραπεία και ότι επτά παιδιά έφθασαν σε γαλλικά νοσοκομεία.

Δείτε επίσης: Δυστύχημα στα Τέμπη: «Το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος του σταθμάρχη», κατέθεσε ο CEO της Hellenic Train

Πηγή: Politic.gr