Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 2:41:47 πμ
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 13:17

Γερμανία: Σοκαριστική πρόβλεψη για έλλειψη 830.000 κατοικιών

Πολύ δύσκολη αναμένεται η χρονιά για την εξεύρεση κατοικιών στη Γερμανία, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της χώρας.

Οι κατασκευές οικιστικών ακινήτων (κατοικιών) στη Γερμανία δεν θα βγουν από το τέλμα ούτε το 2024.

“Survive till 25” (“Eπιβιώστε μέχρι το 2025): “Σε πολλά μέρη, αυτό είναι το σύνθημα για την ανάπτυξη που βρίσκεται μπροστά μας το 2024”, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση των εμπειρογνωμόνων ακινήτων, η οποία παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σήμερα (20.02.24).

Από το 2003, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες των ακινήτων περιγράφουν την κατάσταση στις επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών και των οικιστικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής οικονομικής κατάστασης. Εμπνευστής της έκθεσης είναι η Γερμανική Ομοσπονδία Ακινήτων (ZIA). Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σε θέματα ακινήτων περιλαμβάνονται ο Λαρς Φελντ (Lars Feld) από το Ινστιτούτο Walter Eucken, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner (FDP), και ο Harald Simons από το ινστιτούτο συμβούλων Empirica.

Με ποσοστό σχεδόν 20%, ο κλάδος των κατασκευών και των ακινήτων αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη Γερμανία, αλλά ο τομέας δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω των στενώσεων στην προσφορά, της αύξησης των τιμών, της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων και των υψηλών επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της ZIA, Αντρέας Μάτνερ (Αndreas Mattner), προειδοποίησε για μια κοινωνική πανωλεθρία. Θα υπάρξει έλλειψη 720.000 διαμερισμάτων στη Γερμανία μέχρι το επόμενο έτος και έως και 830.000 μέχρι το 2027, δήλωσε ο Mattner από το Βερολίνο. Προκειμένου να οικοδομηθεί οικονομικά, απαιτείται ένα μέσο ενοίκιο 21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. “Αυτό δεν είναι εφικτό”, είπε. “Έτσι, όποιος χτίζει θα χρεοκοπήσει”.

Η έκθεση αναφέρει ότι η δραματική κατάσταση αντικατοπτρίζεται επί του παρόντος μόνο εν μέρει στα επίσημα στοιχεία για την κατασκευή κατοικιών.

Αυτό σημαίνει ότι η κρίση είναι βαθύτερη απ’ ό,τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία για την ολοκλήρωση των οικοδομών και τις οικοδομικές άδειες.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι οι ολοκληρώσεις κατοικιών θα μειωθούν σε περίπου 150.000 μέχρι το 2025. Δεν αναμένουν ότι ο αριθμός των αποπερατωμένων διαμερισμάτων θα αυξηθεί και πάλι το νωρίτερο μέχρι το 2026. Το 2022 ολοκληρώθηκαν περίπου 295.300 διαμερίσματα. Η γερμανική κυβέρνηση είχε αρχικά προγραμματίσει να παρέχει 400.000 νέες κατοικίες ετησίως.

Bundesbank

Υπενθυμίζεται πως χθες η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank), στη μηνιαία έκθεσή της (Φεβροάριος 2024) τόνισε πως είναι υπαρκτός είναι ο κίνδυνος παραπέρα μειώσεων στις τιμές ακινήτων στη Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) για τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, οι υπερτιμήσεις στις πόλεις μειώθηκαν σημαντικά το 2023. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων στις πόλεις ήταν μεταξύ 15% και 20 % πάνω από το επίπεδο που θα ήταν κατάλληλες με βάση τα κοινωνικο-δημογραφικά και οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία.

Η πτώση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στις επτά μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Ο λόγος τιμής αγοράς/ετήσιου ενοικίου για τα διαμερίσματα στις πόλεις ήταν τις πόλεις ήταν περίπου 20 % πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο. Ο μακροοικονομικός λόγος τιμής αγοράς-εισοδήματος υπερέβη την τιμή αναφοράς κατά ένα 20 %.

Η μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ των τιμών των ακινήτων, των επιτοκίων και του εισοδήματος υποδεικνύει υπερτιμήσεις από 10 % έως 15 %, τονίζει η Bundesbank.

Συνολικά, οι υπερτιμήσεις δεν έχουν μάλλον εξαλειφθεί ακόμη πλήρως, παρά τη σημαντική μείωση. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος διορθώσεων των τιμών, καταλήγει η ίδια έκθεση.

Δείτε επίσης: Διοικητής ΑΑΔΕ: «Ελέγχουμε όσους δηλώνουν φτωχοί και έχουν… ακριβά γούστα»

Πηγή: Politic.gr