Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 9:38:29 μμ
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 14:50

«Γερμανική συνέργεια» για παρακολουθήσεις της NSA σε Γαλλία και ΕΕ

Γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, επικαλούμενα πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, ότι η γερμανική BND βοηθούσε την αμερικανική NSA στην παρακολούθηση κρατικών αξιωματούχων στη Γαλλία αλλά και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρακολουθήσεις με στόχο εταιρείες ήταν, αντιθέτως, «μεμονωμένες», όπως αναφέρεται, και περιορίζονταν στη διερεύνηση παράνομων εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Η υπόθεση έρχεται στο φως ενώ ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ βρίσκεται ήδη υπό πίεση για τα πεπραγμένα της BND, στον απόηχο των αποκαλύψεων για την αμερικανική NSA.

Όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους την Πέμπτη η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ) και τα ραδιοτηλεοπτικά NDR και WDR, οι εγκαταστάσεις της γερμανικής υπηρεσίας στο Μπαντ Άιμπλινγκ (Βαυαρία) χρησιμοποιούνταν «επί σειρά ετών» για αμερικανική κατασκοπεία σε βάρος ευρωπαϊκών «στόχων».

Η SZ υποστηρίζει ότι μεταξύ των στόχων ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, στη γαλλική προεδρία αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Το Βήμα