Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 8:46:47 μμ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 17:54

Για διαφθορά κατηγορούνται ο αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ και η σύζυγός του

Το ζεύγος Μενέντεζ κατηγορείται ότι δέχτηκε δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων.

Ο αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραπέμπεται για το αδίκημα της δωροδοκίας που σχετίζεται με τις επαφές του με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, ανέφεραν την Παρασκευή ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν παρέπεμψε το ζεύγος Μενέντεζ με την κατηγορία ότι δέχτηκαν δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα την επιρροή Μενέντεζ στη γερουσία προς όφελος των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Ειδικότερα, το κατηγορητήριο των 39 σελίδων ισχυρίζεται ότι από το 2018, ο Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την εξουσία και την επιρροή του γερουσιαστή με σκοπό τον πλουτισμό και την προστασία των επιχειρηματιών Wael Hana, Jose Uribe και τον Fred Daibes , αλλά και προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Οι δωροδοκίες φέρεται να περιελάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο, αποζημίωση για «χαμηλή ή καθόλου δουλειά», ένα πολυτελές όχημα και «άλλα πράγματα αξίας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν φωτογραφίες μετρητών και δύο από τις ράβδους χρυσού που λένε ότι κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Menendez και σε μια θυρίδα ασφαλείας τον Ιούνιο του 2022:

Ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι ο κ. Μενέντεζ βρισκόταν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και είχε δηλώσει ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει τους ερευνητές και πως ήταν βέβαιος ότι το θέμα θα «κλείσει επιτυχώς».

Αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον

Οι κανόνες του Δημοκρατικού Συνεδρίου της Γερουσίας επιτάσσουν την παραίτηση του Μενέντεζ από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά μπορεί ακόμα να υπηρετήσει στην επιτροπή.

Το κατηγορητήριο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο στην Ουάσιγκτον και στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Μενέντεζ αντιμετωπίζει ήδη τουλάχιστον έναν Δημοκρατικό αντίπαλο για την επανεκλογή του για τέταρτη θητεία στη Γερουσία, ενώ και η Ρεπουμπλικανή δήμαρχος του Mendham Borough, N.J., έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφια.

Εάν ο Μενέντεζ αποχωρήσει πριν από το τέλος της θητείας του, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φίλιπ Ντ. Μέρφι, είναι υπεύθυνος για τον διορισμό του διαδόχου του.

Ο Ντάμιαν Ουίλιαμς, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, και ο Τζέιμς Σμιθ, ο βοηθός διευθυντή που είναι υπεύθυνος για το γραφείο του F.B.I. στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να ανακοινώσουν την απαγγελία κατηγοριών σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή τοπική ώρα.

Κατηγορήθηκε για δωροδοκία και το 2015

Δεν είναι η πρώτη φορά που Μενέντεςζ έχει προβλήματα με τον νόμο. Το 2015, ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ για δωροδοκία από έναν πλούσιο οφθαλμίατρο για να του κάνει πολιτικές χάρες. Η δωροδοκία αφορούσε σε δώρα περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών διακοπών στην Καραϊβική και συνεισφορές στην εκστρατεία του . Η δίκη του Μενέντεζ για διαφθορά τελείωσε με την επιτροπή να μην είναι σε θέση να καταλήξει σε ετυμηγορία, κηρύσσοντας κακοδικία.

Ο δικαστής αργότερα αθώωσε τον κ. Μενέντεζ από πολλές κατηγορίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε τις υπόλοιπες.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ είναι ένας από τους Δημοκρατικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή της Ουάσιγκτον.

Δείτε επίσης: Πυρηνικές δοκιμές: Τρεις χώρες – υπερδυνάμεις ετοιμάζουν νέα πεδία – Τι έδειξε εικόνα από δορυφόρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πηγή: Politic.gr