Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 8:50:00 μμ
Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 20:46

Για ποιο λόγο συμμετέχει στη Eurovision το Ισραήλ και όχι η Ρωσία

Την απάντηση, για την φετινή Eurovision 2024 δίνει η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Κοζάκου.

Η κ. Καζάκου μίλησε στην εκπομπή «Πρωίαν σε Είδον» και σχολίασε το γιατί συμμετέχει το Ισραήλ στη Eurovision και δε συμμετέχει η Ρωσία.

Όπως είπε, στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και όχι οι χώρες. Συμμετέχει για παράδειγμα η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπάρχουν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα «τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης».

Σχετικά με το Ισραήλ είπε:

«Εδώ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου. Και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ.

Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».

Eurovision 2024: Αυτά είναι τα 26 τραγούδια του τελικού

Πηγή: Politic.gr