Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 3:13:07 πμ
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 18:50

Γιούνκερ: Ο Κάμερον έχει πρόβλημα με άλλους πρωθυπουργούς της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε την Τετάρτη ότι έχει προβλήματα με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, αλλά υποστήριξε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι εκείνος που έχει «ένα πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς της ΕΕ».


«Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τον κ. Ρέντσι, τον οποίο εκτιμώ πολύ, δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Κάμερον. Ο κ. Κάμερον έχει πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς» της ΕΕ, δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες ο Γιούνκερ είχε κατηγορήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ματέο Ρέντσι για διγλωσσία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

«Δεν είμαι ένας τύπος που τρέμει μπροστά στους πρωθυπουργούς ή άλλους θεσμούς», δήλωσε ο Γιούνκερ, στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας της νέας Επιτροπής, μετά τη δεκαετία της Επιτροπής Μπαρόζο.

Ο ίδιος υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να υπερασπισθεί την τιμή της Επιτροπής έναντι «αδικαιολόγητων επικρίσεων». «Το να λέει κανείς ότι δεν είναι δουλειά της Επιτροπής να αναμιγνύεται σε έναν ορισμένο αριθμό θεμάτων που αφορούν τον ευρωπαϊκό οικονομικό συντονισμό και το να λέει πως δεν δέχεται μαθήματα από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι μια περιγραφή που με δυσαρεστεί», επέμεινε ο Γιούνκερ. «Δεν είμαστε γραφειοκράτες, αλλά πολιτικοί», τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως θα πραγματοποιήσει στην Ουκρανία την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό ως προέδρου της νέας Επιτροπής, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ημερομηνία.

«Υποσχέθηκα στον ουκρανό πρόεδρο πως το πρώτο μου ταξίδι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι στο Κίεβο και η πρόσκληση έγινε από την ουκρανική κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω πότε θα πραγματοποιηθεί»
, δήλωσε ο Γιούνκερ.

Πηγή: Το Βήμα