Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 12:59:55 πμ
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 22:50

Guardian: η Βρετανία χρειάζεται αλλαγή

Η Βρετανία χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση, γράφει ο «Gurdian» υποστηρίζοντας ανοιχτά τους Εργατικούς στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι εύθραυστη ενώ η κοινωνική συνοχή απειλείται από τις άνισες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την συνεχιζόμενη προσπάθεια περιορισμού του Κράτους.

Το πείραμα της πενταετούς συγκυβέρνησης Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχει εξαντλήσει την πορεία του. Η απερχόμενη κυβέρνηση απέδειξε ότι οι συνασπισμοί μπορούν να λειτουργήσουν. Αλλά κυριαρχήθηκε από την απόφαση να ακολουθεί μια αχρείαστη και καταστροφική δημοσιονομική ακαμψία. Αυτή οδήγησε στο ηθικό παράπτωμα του να υποχρεώσει τους πιο αδύναμους και λιγότερο ασφαλείς να πληρώσουν ένα οικονομικό κραχ που δεν προκάλεσαν. Απόδειξη αποτελούν οι ένα εκατομμύριο επισκέψεις σε τράπεζες τροφίμων ετησίως _ αριθμός σοκαριστικός για εύπορη χώρα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας όλο και πιο αδύναμος πρωθυπουργός. Σε ζητήματα όπως η Ευρώπη, η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάπλωση της χαμηλόμισθης οικονομίας, οδήγησε τους Συντηρητικούς πίσω στις πιο μοχθηρές και θατσερικές εποχές τους.

Η προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών τα ενίσχυσε όλα αυτά. Υπόσχεται περισσότερη λιτότητα στον δημόσιο τομέα, η οποία θα επιδεινώσει την ζωή των πιο αδύναμων _ θα επιβάλει περικοπές ύψους 12 δισ. λιρών στο κράτος πρόνοιας _, ενώ δεν θα βεβαιωθεί παράλληλα ότι οι πλούσιοι και οι εύποροι θα πληρώνουν όσα τους αναλογούν.

Οι Συντηρητικοί υπόσχονται επίσης δημοψήφισμα για την Ευρώπη το οποίο πολλά από τα μέλη τους ελπίζουν ότι θα καταλήξει στην απόσυρση της Βρετανίας από την ΕΕ. Παράλληλα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποξενώσουν τη Σκοτία και να βάλουν σε κίνδυνο τη Βρετανία. Τα δυο παραπάνω σχετίζονται: αν το δημοψήφισμα του 2017 καταλήξει στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, θα πυροδοτήσει νέα και ισχυρή απαίτηση της Σκοτίας για έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο «Guardian» προτρέπει τους αναγνώστες του να ψηφίσουν Φιλελεύθερους Δημοκράτες ή Πράσινους στις εκλογικές περιφέρειες όπου η επιλογή είναι ανάμεσα σε κάποιο από τα δυο αυτά κόμματα και τους Συντηρητικούς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών μπορεί να μην έχει χαρισματικότητα αλλά διαθέτει έντονο αίσθημα δικαιοσύνης. Κατάλαβε πολύ νωρίς ότι ένα από τα βασικά ζητήματα της εποχής είναι η ανισότητα. Ενώ οι περισσότεροι Συντηρητικοί ατενίζουν αδιάφορα το μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, οι Εργατικοί θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να επιβραδύνουν ή ακόμη και να αναστρέψουν την 30ετή πορεία προς μια αισχρά άνιση κοινωνία.

«Η εφημερίδα αυτή δεν υπήρξε ποτέ χειροκροτητής του Εργατικού Κόμματος. Δενείμαστεούτετώρα. Αλλάηάποψήμαςείναισαφής. Οι Εργατικοί προσφέρουν μεγαλύτερη ελπίδα για να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ταραχώδη ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Στις 7 Μαΐου, όταν η χώρα θα λάβει την μεγάλη απόφαση για το μέλλον της, ελπίζουμε ότι η Βρετανία θα στραφεί στους Εργατικούς», καταλήγει ο «Guardian».


Πηγή: Το Βήμα