Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 7:26:19 μμ
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 16:50

Η Αλ Σαμπάμπ απειλεί την Κένυα με νέες αιματηρές επιθέσεις

Ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ απείλησαν να πραγματοποιήσουν και άλλες αιματηρές επιθέσεις στην Κένυα, την ώρα που η χώρα θρηνεί για την εκτέλεση σχεδόν 150 ανθρώπων από μαχητές της οργάνωσης, στη διάρκεια επίθεσης σε κενυατικό πανεπιστήμιο.

Τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι της οργάνωσης Σαμπάμπ πραγματοποίησαν επιδρομή πριν από τα ξημερώματα της Πέμπτης σε πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, μια βορειοανατολική πόλη σε απόσταση 200 χλμ. από τα σομαλικά σύνορα. Οι ένοπλοι ξεχώρισαν χριστιανούς φοιτητές, τους οποίους και εκτέλεσαν.

  Η οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στην Κένυα.

  «Καμιά προφύλαξη, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλειά σας, να αποτρέψει μια άλλη επίθεση ή να προλάβει ένα άλλο λουτρό αίματος στις πόλεις σας» αναφέρει η οργάνωση σε μήνυμά της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  Στο μήνυμα, το οποίο απευθύνεται στην κενυατική κοινή γνώμη, η οργάνωση υπόσχεται έναν μακρό και φρικτό πόλεμο, λέγοντας πως οι πόλεις της Κένυας «θα κοκκινίσουν από το αίμα».

  «Δεν σας είναι αρκετό να αφήνετε την κυβέρνησή σας να ασκεί τις καταπιεστικές πολιτικές της χωρίς να διαμαρτύρεστε, αλλά διευκολύνετε τις πολιτικές τους, εκλέγοντάς τους» σημειώνουν οι ισλαμιστές.

  Την ώρα που η χώρα θρηνεί τους 148 νεκρούς, αυξάνονται τα ερωτήματα για τα περιορισμένα μέτρα ασφαλείας που είχε λάβει η κυβέρνηση.

  Κενυατικές εφημερίδες ανέφεραν ότι οι Αρχές είχαν πληροφορίες για ένα άμεσο πλήγμα σε κάποιο σχολείο ή πανεπιστήμιο.

  Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δεν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα ασφαλείας και γιατί στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα υπήρχαν μόνο δύο φρουροί την ώρα της επίθεσης. Μάλιστα, οι φοιτητές είχαν εγείρει θέμα ασφαλείας του Πανεπιστημίου στα τέλη του 2014.

  Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την αιματηρή επίθεση. Στην πανεπιστημιούπολη βρέθηκαν άλλα τέσσερα άτομα ζωντανά και δύο από αυτά έχουν συλληφθεί. Ένα από αυτά έχει καταγωγή από την Τανζανία και θεωρείται ότι δεν έχει κάποια σχέση με το Πανεπιστήμιο.

  Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φοιτητές, ενώ έχασαν τη ζωή τους και τρεις αστυνομικοί, καθώς και τρεις στρατιώτες.

  Η αστυνομία της γειτονικής Ουγκάντα έχει λάβει και εκείνη πληροφορίες ότι μία παρόμοια επίθεση σχεδιάζεται στη χώρα.

  Η επίθεση της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στην Κένυα από το 1998, όταν η αλ-Κάιντα είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Πηγή: Το Βήμα