espa pkm

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026, 5:23:34 μμ
Παρασκευή, 29 Μαϊος 2026 14:32

Η απόφαση του Κίεβου για ιστορική αναφορά προκαλεί αντιδράσεις στη Βαρσοβία

Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δώσει το όνομα μιας εθνικιστικής οργάνωσης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου σε μια στρατιωτική μονάδα, έχει προκαλέσει την οργή των πολωνικών αρχών.

Η Βαρσοβία κατηγορεί την εν λόγω οργάνωση για τον θάνατο περισσότερων από 100.000 Πολωνών.

Ο πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι, εκφράζοντας την αγανάκτησή του, πρότεινε να αφαιρεθεί από τον Ζελένσκι το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού, την πιο σημαντική διάκριση της Πολωνίας. Ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ενώ επέκρινε και τους δύο προέδρους, χαρακτήρισε την απόφαση του Ζελένσκι «ανησυχητική».

«Περιμένω από τους δύο προέδρους να καταφέρουν να αρθούν πάνω απ’ αυτή την ιστορία και να επιχειρήσουν να οικοδομήσουν μια πολωνοουκρανική συνεργασία, δύσκολη αλλά απαραίτητη», δήλωσε ο Τουσκ. Το κέντρο επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων ειδικών αποστολών βαφτίστηκε αυτή την εβδομάδα με το όνομα των «Ηρώων του UPA», μιας οργάνωσης που συνεργάστηκε με τους Ναζί.

Η απόφαση αυτή «τραυματίζει την ιστορική ευαισθησία μας», δήλωσε ο Τουσκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάθε έθνος έχει δικαίωμα στις δικές του ερμηνείες». Η Πολωνία, που είναι στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, ζητάει από το Κίεβο να αναγνωρίσει τις σφαγές της Βολυνίας, ένα οδυνηρό κεφάλαιο στις σχέσεις τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση, ενώ μάχεται εναντίον της ρωσικής εισβολής, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πάνθεον ηρώων για να ενισχύσει την εθνική ενότητα, ωστόσο κινδυνεύει να αποκρύψει σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της. Αυτή την εβδομάδα, το Κίεβο επαναπάτρισε και ενταφίασε τα λείψανα του Αντρίι Μελνίκ, αρχηγού της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), που είχε συμμετάσχει σε εγκλήματα κατά Πολωνών και Εβραίων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr