Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 5:17:52 μμ
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 09:56

Η Ουκρανία προχωρά προς τα νότια, με μικρή αντίσταση από τη Ρωσία

Μια μέρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πόλη της Χερσώνα στο νότο, οι δυνάμεις της Ουκρανίας κινήθηκαν προς τα χωριά της περιοχής χωρίς να υπάρξει κάποια μάχη, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι Ρώσοι, πράγματι, υποχώρησαν.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έσπευσαν προς τα εμπρός με τα φορτηγά τους, οδηγώντας ανάμεσα σε καμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, προσπαθώντας να εξουδετερώσουν νάρκες σε εδάφη που είχαν εκκενωθεί από τον ρωσικό στρατό λίγες μόνο ώρες νωρίτερα.

Την Πέμπτη, μια καθαρή φθινοπωρινή μέρα, οι στρατιώτες οδήγησαν χωρίς προβλήματα στην πόλη καθώς οι λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι στέκονταν στην άκρη των δρόμων, κουνώντας τα χέρια τους και κλαίγοντας.

«Σε περιμέναμε τόσο καιρό!» φώναξε μια γυναίκα. Ο κόσμος ήταν σαστισμένος, κοιτάζοντας τους στρατιώτες, οι οποίοι φορούσαν κίτρινες κορδέλες γύρω από τα χέρια τους για να αυτοπροσδιοριστούν ως Ουκρανοί. «Είμαστε τόσο χαρούμενοι».

Ο ουκρανικός στρατός κινείται προσεκτικά σε περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην περιοχή Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, μια ημέρα αφότου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε υποχώρηση από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, στην τελευταία σημαντική οπισθοδρόμηση για τον ρωσικό στρατό.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν τον Σεπτέμβριο όρισε τα τμήματα αυτής της περιοχής ως ρωσική γη, σε μια ισχυριζόμενη προσάρτηση που απορρίφθηκε από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της. Η μεγαλύτερη πόλη, η Χερσώνα, είναι ένα συμβολικό και στρατηγικό έπαθλο στον πόλεμο, η μόνη επαρχιακή πρωτεύουσα που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο και κλειδί για τον έλεγχο της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ουκρανοί στρατιώτες προελαύνουν σε βαριά ναρκοθετημένες πόλεις, χωριά και γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι μετά την αποχώρησή τους. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία συνεχίζονται σφοδρές μάχες.

Η προέλαση των ουκρανικών οχημάτων προς τη Σνιχουρίβκα, ένα σημαντικό κόμβο βόρεια της πόλης Χερσώνα που εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δείχνει ότι οι Ρώσοι πράγματι, υποχωρούν, αν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί επειδή τη ρωσική ανακοίνωση για αποχώρηση ακολούθησαν αινιγματικές δηλώσεις από τις κατοχικές αρχές που θόλωναν τις προθέσεις τους.

Την Πέμπτη, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι είχε προχωρήσει σε 100 τετραγωνικά μίλια γης τις τελευταίες 24 ώρες και είχε ανακτήσει 12 πόλεις και χωριά. Η προέλαση στην περιοχή Kherson είναι πραγματική.

«Ο εχθρός ανασυντάσσεται και λαμβάνει μέτρα για να αποσύρει εν μέρει τα στρατεύματα στην αριστερή όχθη του Ντνίπρο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στην ανατολική όχθη του ποταμού, όπου ο ρωσικός στρατός χτίζει μια εναλλακτική γραμμή άμυνας. Μερικοί Ρώσοι στρατιώτες πιθανότατα εξακολουθούσαν να κρύβονται στη Σνιχουρίβκα, είπε ο διοικητής μιας μονάδας αναγνώρισης, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Ιχόρ, για λόγους ασφαλείας. «Έχουμε στόχο να τους συλλάβουμε ή να τους απωθήσουμε».

Με πληροφορίες από The New York Times

Δείτε επίσης: Πόλεμος Ουκρανία: Με μια ματιά, τι γνωρίζουμε την 260η ημέρα της εισβολής

Πηγή: Politic.gr