Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 12:59:40 πμ
Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 11:50

Η Στοκχόλμη απέλασε ρώσο διπλωμάτη

Ρώσο διπλωμάτη απέλασε η κυβέρνηση της Σουηδίας και η Μόσχα σε αντίποινα απέλασε, με τη σειρά της, σουηδό διπλωμάτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Στοκχόλμη, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις αυτές.


Ο εκπρόσωπος του σουηδικού ΥΠΕΞ Γιόχαν Τέγκελ ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του ρώσου διπλωμάτη «παραβίασαν» τη Σύμβαση της Βιέννης, η οποία ορίζει τους διπλωματικούς κανόνες συμπεριφοράς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτά συνέβησαν πρόσφατα» δήλωσε.

Η Σουηδία τηρεί ιδιαίτερα επικριτική στάση όσον αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η αύξηση της δραστηριότητας της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Βαλτική έχει επίσης συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης σε διμερές επίπεδο.

«Οι ρωσικές αρχές μας πληροφόρησαν ότι ένας διπλωμάτης της πρεσβείας της Σουηδίας πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα (...). Η Ρωσία ανέφερε σαφώς ότι θεωρεί πως πρόκειται για ανταπόδοση της απόφασης της Σουηδίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη» είπε ο Τέγκελ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι βαθμοί των δύο διπλωματών.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ποιες συνέπειες θα έχει η απόφαση της Μόσχας στις διμερείς σχέσεις, ανέφερε ο Τέγκελ, πάντως «δεν πρόκειται να τις βελτιώσει», πρόσθεσε.

Πηγή: Το Βήμα