Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 5:09:43 πμ
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 16:42

Η Τουρκία ζητά αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε σήμερα η Τουρκία για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που έκανε το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή της Τεχεράνης.

Παράλληλα η γειτονική χώρα ζήτησε να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα.

Σε δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι «να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη» στην περιοχή εγκαθιδρύοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι εντάσεις, που προκλήθηκαν αρχικά από την παράνομη επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε μόνιμη σύγκρουση», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Επίσης στην Άγκυρα, δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο Ρόιτερς που μεταδίδει την είδηση, δήλωσε σήμερα ότι δυτικά κράτη επιδίωξαν να στείλουν στο Ιράν μηνύματα τις τελευταίες ημέρες μέσω της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Τα μηνύματα διαβιβάσθηκαν πριν από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, μετά τις οποίες η Τεχεράνη ανέφερε πως δεν σχεδιάζει περαιτέρω αντίποινα.

Μετά την απαντητική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε με δήλωσή του επαφές με το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως η Άγκυρα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε για ένα περιφερειακό πόλεμο, αν οι εντάσεις κλιμακωθούν περαιτέρω.

«Τις τελευταίες ημέρες επιδιώξαμε να στείλουμε στο Ιράν μηνύματα μέσω της Τουρκίας – ιδιαίτερα επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο δυτικός διπλωμάτης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με μηνύματα που διαβίβασε η Άγκυρα στην Τεχεράνη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπας πήγε νωρίτερα στην Άγκυρα και συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

«Συζήτησαν την κρίσιμη σημασία που έχει να προληφθεί περαιτέρω κλιμάκωση ή μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», δήλωσε Αμερικανος αξιωματούχος.

Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία θεωρεί πολύ πιθανό τον κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης

Πηγή: Politic.gr