Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 6:21:20 πμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 10:50

Η Χάγη δεν θα ασχοληθεί με την επίθεση στο Στόλο για τη Γάζα το 2010

Αν και οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου θεωρούν πιθανή την τέλεση εγκλημάτων πολέμου κατά την ισραηλινή επέμβαση στον Στόλο για τη Γάζα το 2010, δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα επειδή η έκταση των πιθανών εγκλημάτων δεν είναι τέτοια που να εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Χάγης.

Αυτό αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο γνώση εγγράφου του Δικαστηρίου.

Στις 31 Μαΐου του 2010, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν κάνει έφοδο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που, ως μέρος του «Στολίσκου της Ελευθερίας», μετέφερε ανθρωπιστική βοηθεία που σκόπευε να παραδώσει στη Γάζα, σπάζοντας τον αποκλεισμό.

Στην επιδρομή σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Η υπόθεση επιδείνωσε ραγδαία τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και η αναφορά για τις προθέσεις της Χάγης ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα οργής από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Δικαστηρίου, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, οι εισαγγελείς αναφέρουν πως οι διαθέσιμες πληροφορίες σχηματίζουν «εύλογα» την εικόνα πως οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να τέλεσαν εγκλήματα πολέμου» αναφορικά με την επιδρομή.

Ωστόσο, η βαρύτητά τους, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το συμπέρασμα του εγγράφου, δεν είναι τέτοια που να μπορεί να φέρει την υπόθεση ενώπιον της Χάγης.

Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι καθώς τα στοιχεία δεν έχουν συλλεχθεί από το ίδιο το Δικαστήριο, η αναφορά για πιθανή τέλεση εγκλημάτων πολέμου «δεν πρέπει να θεωρείται συμπέρασμα έρευνας».

Πηγή: Το Βήμα