Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:05:44 μμ
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 13:50

Ιαπωνία: Νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης από τον Αμπε

Νέο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους υποσχέθηκε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε νικητής των πρόωρων εκλογών.

«Θα προετοιμάσουμε μέτρα οικονομικής στήριξης μέχρι το τέλος του έτους» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Υποστηρίζοντας την οικονομική του πολιτική, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με αυτή ανασχέθηκε η φυγή επιχειρήσεων εξαιτίας του ισχυρού γεν και αυξήθηκε η απασχόληση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και προβλήματα.

Ο Αμπε δεσμεύθηκε να συνεχίσει την οικονομική πολιτική που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, εστιάζοντας στη δημοσιονομική χαλάρωση, τη νομισματική χαλάρωση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στη βάση αυτή θα ζητήσει από τους εργοδότες να προχωρήσουν σε κινήσεις μισθολογικού χαρακτήρα με στόχο την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών πριν από τη νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης τον Απρίλιο 2017.

Η πρώτη αύξηση αυτού του έμμεσου φόρου, τον περασμένο Απρίλιο, ματαίωσε την προγραμματισμένη ανάκαμψη και επέστρεψε τη χώρα στην ύφεση. Για τον λόγο αυτόν ο Σίνζο Αμπε αποφάσισε να καθυστερήσει κατά 18 μήνες την επιβολή της νέας αύξησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο 2015.

Η απόφαση ώθησε τον Αμπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να επικυρώσει με την ψήφο του εκλογικού σώματος τις οικονομικές κατευθύνσεις και να περάσει σε μία δεύτερη φάση, η οποία θα πρέπει να εγγυηθεί «με ασφάλεια το τέλος του αποπληθωρισμού» και την είσοδο σε έναν κύκλο αύξησης των μισθών, της κατανάλωσης, των βιομηχανικών επενδύσεων και της παραγωγής.»

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, εξασφάλισε 291 από τις 475 έδρες της Κάτω Βουλής.

Ο συνασπισμός Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος/Κομέιτο ελέγχει συνολικά 326 έδρες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εδρών, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει νόμο ακόμη και σε περίπτωση εναντίωσης της Γερουσίας.

«Η ισχυρή υποστήριξη του εκλογικού σώματος με ωθεί να ακολουθήσω την επιλεγμένη οδό, προχωρώντας ευθεία» δήλωσε ο Σίνζο Αμπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρχε άλλος δρόμος».

* Με ισχυρή πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,57% καταγράφοντας απώλειες 272,18 μονάδων για να κλείσει στις 17.099,40 μονάδες.

Πηγή: Το Βήμα