Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 2:25:40 πμ
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 20:50

ΗΠΑ και Κούβα ανακοινώνουν αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων

Μία ιστορική αλλαγή πολιτικής στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις αναμένεται να ανακοινώσουν το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανών αξιωματούχων, ΗΠΑ και Κούβα πρόκειται να ανακοινώσουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα πρεσβείας η μία στην πρωτεύουσα της άλλης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, οι ΗΠΑ διατηρούν στην Αβάνα γραφείο σύνδεσης.

Οι ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν ταυτόχρονα από τους δύο ηγέτες.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείται εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργκο στην Κούβα εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Από τον περασμένο Οκτώβριο, πάντως, λόγω της κρίσης του Έμπολα και τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες πολλαπλασίασαν τις «φιλικές ανταλλαγές» τους.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως την χαρακτήρισε ένας αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις κουβανούς πράκτορες, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Άλαν Γκρος από την Κούβα διήρκησαν περίπου έναν χρόνο και ότι το Βατικανό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτές.

Ο Γκρος είχε συλληφθεί το 2009 και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Πηγή: Το Βήμα