Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, 1:29:44 πμ
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 16:50

ΗΠΑ: Ο πρώτος μαύρος Γερουσιαστής του Νότου και άλλες τρεις πρωτιές

Εκτός από την νίκη των Ρεπουμπλικάνων, αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές σημαδεύτηκαν από μερικές αξιοσημείωτες εισόδους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η πιο ιστορική είναι αναμφίβολα η νίκη του Τιμ Σκοτ, που έγινε ο πρώτος μαύρος Αμερικανός του Νότου, ο οποίος εκλέγεται στη Γερουσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1870.

Ο 49χρονος Ρεπουμπλικανός κέρδισε μάλιστα την νίκη στη Νότια Καρολίνα, στην Πολιτεία απ' όπου άρχισε ο αμερικανικός εμφύλιος το 1861.

Ο Σκοτ ήταν στην πράξη γερουσιαστής από τον Ιανουάριο του 2013, όταν είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, αλλά δεν είχε εκλεγεί επίσημα στις κάλπες.

Μεγάλωσε σε ένα μη προνομιούχο περιβάλλον, αλλά κατόρθωσε να ασχοληθεί με επιτυχία πρώτα με τις επιχειρήσεις και μετά με την πολιτική, όπου υποστηρίζει εδώ και χρόνια συντηρητικές θέσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του θα επιτρέψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να διευρύνει την εκλογική βάση του πέραν των λευκών ψηφοφόρων.

Συνολικά, περισσότεροι από 100 μαύροι ήταν υποψήφιοι σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο σε αυτές τις εκλογές, ένα ρεκόρ για τις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους ήταν και η Μία Λαβ, η πρώτη μαύρη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσης με τους Ρεπουμπλικάνους.

Η 38χρονη Λαβ έσπασε και άλλο ένα ρεκόρ, επειδή είναι η πρώτη Αμερικανίδα στο Κογκρέσο που κατάγεται από την Αϊτή.

Κόρη μεταναστών, έχει ασπαστεί τον μορμονισμό και έχει εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Σαρατόγκα Σπρινγκς στη Γιούτα.

Δεν τα κατάφερε με την πρώτη να μπει στο Κογκρέσο. Το 2012 την είχε νικήσει ο Δημοκρατικός Τζιμ Μάτεσον, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος εφέτος.

Τουλάχιστον 100 γυναίκες έχουν κερδίσει μια έδρα στο νέο Κογκρέσο, επίσης ρεκόρ. Η νεότερη σε ηλικία ανάμεσά τους είναι η 30χρονη Ελίζ Στέφανικ, που θα εκπροσωπήσει την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η Μόρα Χίλι, 43χρονη δικηγόρος που δεν κρύβει ότι είναι λεσβία, εξελέγη γενική εισαγγελέας στη Μασαχουσέτη, σε άλλη μία ιστορική πρωτιά.Πηγή: Το Βήμα