Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 11:24:42 πμ
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:10

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη για το χρέος

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε την Κυριακή ότι πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να συζητήσουν την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, αλλά και τον έλεγχο των κρατικών δαπανών, προσθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία των ΗΠΑ

Ο ΜακΚάρθι, μιλώντας στο πρόγραμμα “Face the Nation” του CBS, τόνισε ότι οι περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και το πρόγραμμα Medicareδεν είναι στο τραπέζι” οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να “αυστηροποιηθούν” τα δαπανηρά προγράμματα συνταξιοδότησης και επιδομάτων υγείας για τους ηλικιωμένους – δήλωση που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ευφημισμό για περικοπές.

Ξέρω ότι ο πρόεδρος είπε ότι δεν ήθελε συζήτηση” για τις περικοπές, ανέφερε ο McCarthy, αλλά πρόσθεσε: “Θέλω να βρω έναν λογικό και υπεύθυνο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους (και) να ελέγξουμε αυτές τις υπέρμετρες δαπάνες“.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενεργοποίησε έκτακτα μέτρα διαχείρισης για να αποφευχθεί η υπέρβαση του ορίου των 31,4 τρισ. δολαρίων του ομοσπονδιακού χρέους που επιβλήθηκε από το Κογκρέσο. Ωστόσο, χωρίς αύξηση μέχρι τις αρχές Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι μπορεί να μην έχει επαρκή ρευστότητα για την πληρωμή των λογαριασμών της κυβέρνησης, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή αθέτησης υποχρεώσεων από το 2011.

Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία”, δήλωσε ο ΜακΚάρθι χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας όμως ότι “αυτό που είναι πραγματικά ανεύθυνο είναι αυτό που κάνουν οι Δημοκρατικοί αυτήν τη στιγμή, λέγοντας ότι πρέπει απλώς να αυξηθεί το όριο” του χρέους.

Ο ΜακΚάρθι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τυχόν συγκεκριμένα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσων περικοπών στην Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης για επιδόματα.

Δείτε επίσης: Αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο της βίαιης σύλληψης του Τάιρ Νίκολς – Ο Μπάιντεν «πόνεσε βαθιά» βλέποντας τις εικόνες

Πηγή: Politic.gr