Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 11:45:34 μμ
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 17:31

Ιράν: Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας για αναζήτηση οπλικών συστημάτων

Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί ο Σεργκέι Σοϊγκού, προκειμένου να έχει απευθείας συζητήσεις με τους ηγέτες της ασιατικής χώρας για να εξασφαλίσει οπλικά συστήματα, που θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Αυτό το ταξίδι «θα συμβάλει στην ενίσχυση των ρωσοϊρανικών στρατιωτικών δεσμών και θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας» των δύο χωρών, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα το υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, ο Σοϊγκού έγινε δεκτός με τιμές στην έδρα του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, όπου τον ανέμενε ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί. Η αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου θα έχει συνομιλίες με στρατιωτικούς αξιωματούχους στο Ιράν, πρόσθεσε.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι εφοδιάζει με drones τον ρωσικό στρατό, για να στηρίξει τη Μόσχα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, κάτι που η Τεχεράνη το αρνείται. Ωστόσο συντρίμμια παρόμοιων (αν όχι ταυτόσημων) με τα ιρανικά drones – όπως τα Shahed – έχουν επανειλημμένα εντοπιστεί σε πολλά σημεία της Ουκρανίας, στα οποία εξαπολύθηκαν ρωσικές επιθέσεις.

Τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ιράν έχουν επιβληθεί διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και την περασμένη χρονιά οι δύο χώρες ενέτειναν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό. Τον Μάριο το Ιράν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία.

Δείτε επίσης: Έκτακτο – Ποιος υποψήφιος βουλευτής δηλώνει πρόθυμος να παραιτηθεί για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή

Πηγή: Politic.gr