Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 8:01:43 μμ
Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023 07:50

Ιταλία: Ο Τζουλιάνο Αμάτο κατηγορεί Γαλλία και ΗΠΑ για την τραγωδία του 1980 στην Ούστικα

Πρώην Πρωθυπουργός Ιταλίας Κατηγορεί Γαλλία και ΗΠΑ για Τραγωδία Ούστικα.

Στις 27 Ιουνίου 1980 σκοτώθηκαν 81 άνθρωποι. Τώρα, ο πρώην ηγέτης υποστηρίζει ότι οι δύο αυτές χώρες έκαναν τα πάντα για να μην ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Σαράντα τρία χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα, οι οικογένειες των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν αλήθεια και δικαιοσύνη για μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Τι είχε συμβεί
Το βράδυ της 27ης Ιουνίου 1980 ένα DC-9 της εταιρείας Itavia, με 81 επιβάτες και μέλη πληρώματος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Μπολόνια-Παλέρμο, κατέπεσε στην Τυρρηνική Θάλασσα, κοντά στο νησί Ούστικα, στα βόρεια της Σικελίας. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε.

Πολλοί Ιταλοί ειδικοί διατύπωσαν την υπόθεση ότι η συντριβή του DC-19 έγινε τη στιγμή που δύο λιβυκά MiG, καταδιωκόμενα από αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ακολούθησαν την πορεία του πολιτικού αεροσκάφους για να μην εντοπιστούν από τα ραντάρ τους. Με βάση αυτό το «σενάριο πολέμου», το DC-9 καταρρίφθηκε κατά λάθος ή συγκρούστηκε με ένα από τα MiG που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός (1992-93) διατυπώνει αυτήν τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ήθελε να εξοντώσει τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, καθώς πίστευε ότι επέβαινε σε ένα από τα MiG. «Η πιο αξιόπιστη εκδοχή είναι αυτή που μιλά για την ευθύνη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συνέργεια των Αμερικανών», με στόχο «να σκοτώσουν τον Καντάφι», είπε ο 85χρονος Αμάτο.

Τα συντρίμμια ενός λιβυκου MiG-23 βρέθηκαν στις 18 Ιουλίου 1980 στα βουνά της Καλαβρίας, δίνοντας τροφή σε αυτήν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Αμάτο, ο τότε γενικός γραμματέας του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπετίνο Κράξι, που φέρεται ότι διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Καντάφι, ήταν ενήμερος ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα διέτρεχε κίνδυνο εάν έμπαινε στον ιταλικό εναέριο χώρο και τον είχε προειδοποιήσει.

Το 2003 ο Καντάφι κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι επιχείρησαν να τον σκοτώσουν. Γαλλία και ΗΠΑ διέψευδαν ανέκαθεν ότι τα δικά τους μαχητικά είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην αεροπορική τραγωδία της Ούστικα.

Ο ίδιος πάντως ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «ξεπλύνει την ντροπή που βαραίνει τη Γαλλία», είτε αποδεικνύοντας ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες είτε, εάν επιβεβαιωθούν, «ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη από την Ιταλία και τις οικογένειες των θυμάτων».

Δείτε επίσης: Όλαφ Σολτς: Με μώλωπες στο πρόσωπο – Είχε ατύχημα ενώ αθλούνταν

Πηγή: Politic.gr