Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 12:45:04 πμ
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 11:50

Καλαβρία: Τελετή μύησης στη μαφία (βίντεο)

Τελετουργικό μύησης νέων μελών της διαβόητης Ντράνγκετα, της μαφίας της Καλαβρίας, κατέγραψε για πρώτη φορά στα χρονικά με κρυφή κάμερα η ειδική μονάδα των καραμπινιέρι για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Insubria», η οποία έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη 40 μελών τoυ συνδικάτου.


Η αυτοκτονία είναι η μόνη επιλογή εάν «είναι απρόσεκτα» τα νέα μέλη. Είτε με δηλητήριο ή με τη σφαίρα που πάντα πρέπει να κρατούν στο όπλο τους για τον εαυτό τους...

Οι έρευνες της μονάδας Ros εστιάζονται σε τρεις πυρήνες της Ντράνγκετα στη βόρεια Ιταλία, στις περιοχές Κόμο και Λέκο της περιφέρειας της Λομβαρδίας. Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη βόρεια Ιταλία, αλλά προσήχθησαν επίσης ύποπτοι και στην Σικελία.

Βάση της Ντράνγκετα είναι η Καλαβρία στη νότια Ιταλία.Στο πλαίσιο των ερευνών κρυφή κάμερα της αστυνομίας κατέγραψε για πρώτη φορά τελετουργικό μύησης νέων μελών του συνδικάτου σε μικρά χωριά στο Κόμο και Λέκο.

Στα θολά πλάνα διακρίνεται ο μυητής, ο οποίος φορά καπελάκι του μπέιζμπολ, περιστοιχισμένος από τρεις άνδρες. Αρχίζει την τελετή με χαιρετισμό στα νέα μέλη και αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν στην ίδρυση του ιταλικού κράτους (Γκαριμπάλντι, Ματσίνι, Λα Μάρμορα).

Στη συνέχεια καλεί τα νέα μέλη να ορκιστούν να προστατεύουν «την τιμή των σοφών αδελφών τους».

Και ξεκαθαρίζει προς τα νέα μέλη ότι όποιος «είναι απρόσεκτος», δηλαδή παραβαίνει τους νόμου της Ντράνγκετα, είτε θα αυτοκτονήσει με δηλητήριο («χάπι κυανίου») ή «πρέπει πάντα να φροντίζει να φυλά μία σφαίρα στο όπλο του για τον εαυτό του».

Το τελετουργικό περιλαμβάνει διαρκείς αναφορές στον ήλιο και το φεγγάρι. Κλείνει με τη δήλωση του μυητή ότι «εάν κάποιος σας ρωτήσει από πού είστε, πρέπει να απαντήσετε: Πατέρας μου είναι ο ήλιος, μητέρα μου είναι το φεγγάρι».

Κατά τη συνάντηση δομήθηκε η ιεραρχία και κατανεμήθηκαν ρόλοι, ενώ μεταξύ των νέων μελών βρίσκεται και ένας 17χρονος.

Η εισαγγελέας κατά της μαφίας Ίλντα Μποκασίνι, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, υπογράμμισε ότι το βίντεο καταδεικνύει πώς «η δύναμη της παράδοσης» έχει επιτρέψει στην Ντράνγκετα να επιβιώσει.

Οι συλληφθέντες από την ειδική μονάδα των καραμπινιέρι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε υποθέσεις εκβίασης, διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομη οπλοκατοχή.
Πηγή: Το Βήμα