Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:06:58 πμ
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 17:41

Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που προγραμματίζονταν για αυτόν τον μήνα

Οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) της Κολομβίας δήλωσαν σήμερα πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον επικείμενο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αυτό τον μήνα, αλλά θα συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή.

Η ανακοίνωση είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις συνομιλίες, που επαναλήφθηκαν υπό τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο στα τέλη του 2022 στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τερματισμό της μακρόχρονης διαμάχης που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 450.000 ανθρώπων.

Η αντάρτικη οργάνωση, που ιδρύθηκε από ριζοσπάστες καθολικούς ιερείς το 1964, ανέφερε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της λόγω της “κυβερνητικής επιμονής να διενεργήσει επιχείρηση αποστράτευσης στη Ναρίνιο εναντίον του ELN”, αναφερόμενη στις περιφερειακές συνομιλίες με μία από τις παρατάξεις της που διεξάγονται στη νοτιοδυτική επαρχία.

Οι παράλληλες συνομιλίες είναι αντίθετες με την καλή πίστη που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε η οργάνωση η οποία εναντιώθηκε νωρίτερα φέτος σε παρόμοιες συνομιλίες με κοινότητες στη Ναρίνιο, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια, όμως έχει υπεραμυνθεί των συνομιλιών με κοινότητες και έχει πει πως ο ELN παρατείνει αχρείαστα τις διαπραγματεύσεις.

Ο ELN ανέφερε πως οι εκπρόσωποί του βρίσκονται ήδη στο Καράκας της Βενεζουέλας, για μια ξεχωριστή συνάντηση την οποία ζήτησε με την κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Πηγή: Politic.gr