Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 9:04:56 μμ
Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 22:38

Κούβα: Διεξάγει εκλογές εν μέσω της μεγαλύτερης φυγής πληθυσμού από την επανάσταση

Η Κούβα διεξάγει εκλογές την Κυριακή για την ανάδειξη βουλευτών, σε μια περίοδο που το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα αγωνίζεται να συγκρατήσει την οργή του κόσμου που προκαλείται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την πείνα και τις διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με το Bloomberg

Η ψηφοφορία, η οποία καταγγέλλεται ως απάτη από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επιλέξει 470 υποψηφίους που προεπιλέχθηκαν από την κυβέρνηση για το πανίσχυρο Εθνικό Κοινοβούλιο για πενταετή θητεία. Το σύστημα επέτρεψε στο Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει το κοινοβούλιο από την ίδρυσή του το 1976.

Με δεδομένο τον σφιχτό εναγκαλισμό του κόμματος στο νησί, ο μόνος τρόπος να μετρήσει κανείς τα αντικυβερνητικά αισθήματα είναι μέσω του αριθμού όσων ακυρώνουν την ψήφο τους ή αρνούνται να συμμετάσχουν, δήλωσε ο Χουάν Αντόνιο Μπλάνκο, πολιτικός αναλυτής και ιδρυτής του Cuba Siglo 21, ενός think tank με έδρα τη Φλόριντα.

Οι εκλογές έρχονται καθώς οι διακοπές ρεύματος, οι αποτυχίες στις καλλιέργειες, οι ελλείψεις καυσίμων και οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν την οικονομία και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παραμένει κάτω από το προ της πανδημίας επίπεδο. Με ελάχιστες προοπτικές αλλαγής, οι Κουβανοί φεύγουν στη μεγαλύτερη έξοδο από τότε που το κομμουνιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία πριν από 6 δεκαετίες.

Σχεδόν ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου ανακόπηκε στα σύνορα των ΗΠΑ κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Σεπτέμβριο, περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, και αυξήθηκε περισσότερο από 400% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που οι ΗΠΑ άλλαξαν τους κανόνες εισόδου τον Ιανουάριο, αλλά παραμένει υψηλό.

Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μιγκέλ ΝτίαζΚανέλ αντέδρασε στα ξεσπάσματα αναταραχών το 2021 με την καταστολή των διαφωνιών, αλλά και με το άνοιγμα ευκαιριών για τον ιδιωτικό τομέα στην οικονομία. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν έρθει αρκετά γρήγορα για να απαλύνουν τις δυσκολίες, και η μαζική μετανάστευση είναι άλλος ένας αντίξοος άνεμος για την οικονομία, δήλωσε ο Κάρλος Σαλαντρίγκας, πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης της Κούβας, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Φλόριντα.

Η κυβέρνηση, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όλοι παραπονιούνται ότι χάνουν εργαζόμενους από τη μετανάστευση“, δήλωσε ο Σαλαντρίγκας.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,5% φέτος, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, από 2% το 2022. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 39% πέρυσι, μετά την εκτίναξη κατά 401% το 2021 μετά την υποτίμηση του πέσο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η ψηφοφορία είναι μια μοναδική μορφή δημοκρατίας και προτρέπει τους πολίτες να πάνε στις κάλπες και να τσεκάρουν ένα ενιαίο κουτάκι που εγκρίνει και τους 470 υποψηφίους, ως ένδειξη μαζικής περιφρόνησης κατά των αμερικανικών κυρώσεων. Ο ΝτίαςΚανέλ έγραψε στο Twitter ότι το κόμμα ελπίζει σε “μια ενεργητική και αναμφισβήτητη νίκη“, στις εκλογές.

Δείτεεπίσης: ΟΗΕ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λευκορωσία

Πηγή: Politic.gr