Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 7:26:59 μμ
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 16:50

Λίβανος: Πολιτικό αδιέξοδο μετά τη δεύτερη αναβολή εκλογών

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου παρέτεινε την Τετάρτη τη θητεία του μέχρι το 2017, μια κίνηση που διαδηλωτές οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο και οργανώσεις για τα δικαιώματα υποστηρίζουν πως στερεί από τους πολίτες δημοκρατικά δικαιώματά τους.


Αδιέξοδο επικρατεί στα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη γειτονική Συρία. Τα κόμματα που υποστήριξαν το νομοσχέδιο για την παράταση της θητείας του κοινοβουλίου εκτιμούν πως η κατάσταση της ασφάλειας είναι υπερβολικά ασταθής για να πραγματοποιηθούν εκλογές.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή των εκλογών, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2013, όταν είχε εκπνεύσει η τετραετής θητεία του κοινοβουλίου. Το νομοσχέδιο για την αναβολή των εκλογών ψηφίσθηκε από τους 95 εκ των 97 παρόντων βουλευτών, μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο χριστιανός μαρωνίτης πατριάρχης Μπεσάρα αλ-Ράι χαρακτήρισε την παράταση «αθέμιτη και αντισυνταγματική».

Η Αντζελίνα Άιχορστ, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, ανέφερε την Τετάρτη στο Twitter πως η σημερινή είναι «μια θλιβερή ημέρα στη συνταγματική ιστορία του Λιβάνου».

Μια οργάνωση-ομπρέλα στην οποία μετέχουν λιβανέζικες μη κυβερνητικές οργανώσεις, είχε καλέσει τους βουλευτές να μην παρατείνουν την εντολή τους. Το κέντρο της Βηρυτού, όπου βρίσκεται το κτίριο του κοινοβουλίου, έχει αποκλεισθεί σήμερα από δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές πετούν ντομάτες στους αστυνομικούς.

Πηγή: Το Βήμα