Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, 2:02:19 μμ
etpa
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 20:05

Μαρία Σπυράκη: «Η ΕΕ έκανε ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Συντάκτης:

Η Μαρία Σπυράκη ομιλήτρια στην COP26 στη Γλασκώβη για τη μείωση του μεθανίου

Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Στρασβούργο η έκθεση για τη Στρατηγική μείωσης του μεθανίου στην ΕΕ

Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σήμερα η έκθεση «Η Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου», την οποία εκπόνησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Αναλυτικά  στην τελική ψηφοφορία η έκθεση έλαβε 563 ψήφους υπέρ, 122 κατά, ενώ 11 ευρωβουλευτές απείχαν. Σύμφωνα, με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει δεσμευτικά μέτρα και στόχους μείωσης του μεθανίου σε  όλους τους τομείς. Βασικός στόχος είναι η  δραστική μείωση του μεθανίου στην ΕΕ έως το 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Οι ευρωβουλευτές προσκαλούν  επίσης στη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση του μεθανίου στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26). 

Το μεθάνιο είναι ο δεύτερος ισχυρός ρύπος του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα και υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί  δραστικά στη μεταφορά του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων με την μετατροπή του και στη συνέχεια αξιοποίηση του ως πηγή ενέργειας.

Η μείωση του μεθανίου βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου με στόχο μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία. Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, προσκάλεσε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, να συμμετάσχει στην ανταλλαγή απόψεων για την παγκόσμια δράση για τη μείωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της COP26.

«Με τη σημερινή ψήφιση της έκθεσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, η ΕΕ έκανε ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η οποία ευχαρίστησε την Επίτροπο Κάντρι Σίμσον και τους συναδέλφους της, σκιώδεις εισηγητές για τη συνεργασία και τη στήριξη τους στην εν λόγω έκθεση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, ότι «αυτή η ψηφοφορία δεν έγινε με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά με ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές». Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να έχουν  σημαντικές ευκαιρίες για την αξιοποίηση του μεθανίου με τη μορφή βιοαερίου για τους κλάδους της ενέργειας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.

Δείτε επίσης: Μηταράκης: «Συμφωνία με τη Γερμανία για χρηματοδότηση οικιστικού προγράμματος για πρόσφυγες»

  • Ισραήλ: «Ανοίγει» σε ξένους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί
  • Κακοποίηση 8χρονης: Αρνείται τα πάντα η θεία της – «Με ζόρισαν και ομολόγησα» δήλωσε (vid)
  • Πήρε 5χρονο… «μάγο» η Άρσεναλ
  • Σκρέκας: «Είναι αναγκαία η απολιγνιτοποίηση»
  • Λαμία: 17χρονος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr