Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, 2:04:47 μμ
etpa
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 20:48

Merck: Συμφώνησε να ανοίξει την πατέντα του φαρμάκου για τον κορονοϊό για παρασκευή γενόσημων

Συντάκτης:

Πρόκειται για το περιβόητο χάπι της

Το αμερικανικό φαρμακευτικό εργαστήριο Merck, ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία αδειοδότησης με τη Medicines Patent Pool (MPP), εταιρία που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρίες να κατασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του πειραματικού αντιικού χαπιού της κατά του κορονοϊού.

Η Merck ανέφερε πως η άδεια, δεν θα υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και θα εφαρμοστεί σε 105 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέπει σε κατασκευαστές που επιλέγει η MPP να παρασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του molnupiravir, του αντιικού χαπιού που έχει αναπτύξει η Merck από κοινού με τη Ridgeback Biotherapeutics.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων εξετάζει αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης του φαρμάκου, το οποίο έχει δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου όταν χορηγείται στα αρχικά στάδια της μόλυνσης από κορονοϊό.

«Είναι η πρώτη διαφανής, καθοδηγούμενη από λόγους δημόσιας υγείας εκούσια άδεια για μια ιατρική τεχνολογία κατά της COVID-19», δήλωσαν η MPP και η Merck σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι εταιρίες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση υποάδειας από την MPP και η άδεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας, θα παραμείνει ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για όσον καιρό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την πανδημία ως «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος».

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) εξέφρασαν ωστόσο απογοήτευση για τους περιορισμούς της άδειας καθώς η επικράτειά της αποκλείει σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και άνω του μεσαίου εισοδήματος χώρες με μεγάλες ικανότητες παρασκευής όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Η Merck και οι όροι της συμφωνίας

Η MSF ανέφερε σε μια δήλωση πως η συμφωνία περιλαμβάνει έναν όρο που υπονομεύει το δικαίωμα εταιριών που παρασκευάζουν γενόσημα και υπογράφουν την άδεια, να αμφισβητήσουν τις πατέντες προκειμένου να διευκολύνουν την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Νωρίτερα φέτος η Merck υπέγραψε διμερείς συμφωνίες αδειοδότησης με οκτώ ινδικές εταιρίες κατασκευής γενόσημων φαρμάκων περιλαμβανομένων των Aurobindo Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddy’s Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals και Torrent Pharmaceuticals.

Η συμφωνία με την MPP διευρύνει την κατασκευαστική βάση πέρα από τις εταιρίες αυτές. Η MPP δήλωσε πρόσφατα στο Reuters πως 24 εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την παρασκευή του φαρμάκου.

Δείτε επίσης: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο δήμαρχος Κηφισιάς

  • Καταδίωξη στο Πέραμα: Επεισόδια στην πορεία για το θάνατο του 18χρονου
  • Merck: Συμφώνησε να ανοίξει την πατέντα του φαρμάκου για τον κορονοϊό για παρασκευή γενόσημων
  • Ξεχείλιζαν οργή οι εργαζόμενοι της Cosco για τον θάνατο του συναδέλφου τους – Δεν τους σταμάτησαν οι κλειδωμένες πόρτες
  • Παραλύουν τα πλοία του εμπορικού ναυτικού: Σε απεργία κατεβαίνουν οι ναυτεργάτες στις 10-12 Νοεμβρίου
  • Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στοPolitic.gr

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr