Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 7:18:11 μμ
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 17:50

Μέση Ανατολή: Το ζην επικινδύνως των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ο φρικτός αποκεφαλισμός του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) δείχνει καθαρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίοι γίνονται συχνά στόχοι στις ζώνες των συγκρούσεων, όπως στη Συρία και στο Ιράκ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή από την αδιάκριτη βία κατά των μελών τους.

«Βλέπουμε ότι οι στόχοι των απαγωγών διευρύνονται, από τους δημοσιογράφους στους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς»,
λέει στον Guardian η Αλισον Γουάλας, διευθύντρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης ShelterBox.

Αυτή η οργάνωση δεν έχει ομάδες ανταπόκρισης ούτε στη Συρία, ούτε στο Ιράκ, αλλά συνεργάζεται συχνά με την Acted, την Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στο Παρίσι, για την οποία δούλευε ο Χέινς όταν τον απήγαγαν οι ισλαμιστές.

Μια άλλη οργάνωση, η Ιslamic Relief, η οποία παρέχει βοήθεια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία μέσω ενός δικτύου Σύρων υπηκόων, δήλωσε ότι η βία δεν επιτρέπει να χυθεί φως στα όσα συμβαίνουν στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 155 εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορες οργανώσεις σκοτώθηκαν σε 30 χώρες το περασμένο έτος.

Ο Ράβι Σινγκ της Khalsa Aid, μιας οργάνωσης αρωγής από μουσουλμάνους Σιχ, είπε στον Guardian ότι μερικοί εργαζόμενοι μπορεί να αποθαρρυνθούν από τους κινδύνους, αλλά οι περισσότεροι θα συνεχίσουν το ανθρωπιστικό έργο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την επίγνωσή μας», δήλωσε στο Sky News. «Ολες οι αισθήσεις μας είναι σε διαρκή εγρήγορση. Οταν ήμουν στο Ιράκ πρόσφατα δεν σταμάτησα να προσέχω, τα πάντα και τους πάντες, γύρω μου ούτε λεπτό. Είναι μια δουλειά υψηλού κινδύνου. Αλλά δεν την κάνουμε για τα χρήματα. Την κάνουμε για την ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν παίρνουν το μέρος κανενός στις συγκρούσεις. Πηγαίνουν να εργαστούν σε εμπόλεμες ζώνες για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές. Είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται. Η βία κατά των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη, και η Oxfam συνεχώς αξιολογεί τους κινδύνους σε όλους τους τομείς στους οποίους δουλεύουμε», δήλωσε εκπρόσωπος αυτής της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο Ντέιβιντ Χέινς συμμετείχε σε ανθρωπιστικές δράσεις από το 1999. Οταν απήχθη πραγματοποιούσε την πρώτη αποστολή του για λογαριασμό της γαλλικής ΜΚΟ Acted ως υπεύθυνος διαχείρισης υλικού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμεχ, ενός συριακού χωριού κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Πηγή: Το Βήμα