Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 10:48:32 πμ
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 16:46

Μέτρα για την αποτροπή αυτοκτονιών στρατιωτικών με το όπλο τους λαμβάνουν οι ΗΠΑ

Σοκαριστικός είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών στρατιωτικών ή συγγενικών τους προσώπων στις ΗΠΑ.

Πάνω από 500 στρατιωτικοί και 200 συγγενικά πρόσωπα στρατιωτικών αυτοκτόνησαν στις ΗΠΑ το 2021, κατά τους αριθμούς του Πενταγώνου.

Ανεξάρτητη επιτροπή συνέστησε χθες Παρασκευή στον αμερικανικό στρατό να ελέγχει πιο αυστηρά την πρόσβαση στα ατομικά όπλα του προσωπικού του στις στρατιωτικές βάσεις, ώστε να αποτρέπονται όσο το δυνατόν περισσοτερες αυτοκτονίες, που είναι εκατοντάδες στις τάξεις του κάθε χρόνο.

«Στην πλειονότητα των αυτοκτονιών στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιούνται όπλα», εξήγησε η επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε το 2021 από το Πεντάγωνο να μελετήσει το ζήτημα και να κάνει προτάσεις, συμπληρώνοντας πως «το να μειωθεί η πρόσβαση στα όπλα», ιδιαίτερα σε «στιγμές» έντονης συναισθηματικής φόρτισης, «θα μείωνε» τις αυτοκτονίες.

Παρότρυνε να οριστεί πως θα μεσολαβούν επτά ημέρες από την αγορά όπλου μέσα σε βάση και την παράδοση στον κάτοχο, τέσσερις για τα πυρομαχικά, και να αυξηθεί το όριο ηλικίας για κάθε αγορά στα 25 έτη.

Ανάμεσα στις 120 προτάσεις της επιτροπής είναι επίσης να καταγράφονται όλα τα όπλα όσων ζουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς και να κλειδώνονται όταν αποθηκεύονται.

Ενδεχόμενη υιοθέτησή τους θα ενίσχυε τους τρέχοντες κανονισμούς, που ποικίλλουν από βάση σε βάση, αφού εξαρτώνται από τη νομοθεσία της πολιτείας όπου βρίσκεται η καθεμιά.

Η πρόσβαση στα όπλα, οι περιορισμοί στην οποία είναι λιγοστοί στις ΗΠΑ, γίνεται συχνά μήλο της έριδος στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό: η δεξιά εναντιώνεται σε οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο.

Δείτε επίσης: Χονγκ Κονγκ: Δολοφονία γνωστού μοντέλου – Βρήκαν το ακρωτηριασμένο πτώμα της στο ψυγείο

Πηγή: Politic.gr