Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσεις ύψους μόνο 96 εκατ. δολαρίων στην Κίνα και δεν έχουν κάνει νέες επενδύσεις φέτος, διευκρινίζει η εφημερίδα.
«Καθώς το ύψος των άμεσων επενδύσεων της Κίνας στην αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται να αυξάνεται σημαντικά, η Κίνα ελπίζει ότι η οικονομική κατάσταση στης Ελλάδας μπορεί να διευθετηθεί και να βελτιωθεί», πρόσθεσε ο Σεν.
Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως πύλη τόσο προς την Αφρική όσο και για την Ευρώπη για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί μία ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα δυνατό ευρώ, με την Ελλάδα τμήμα του.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα δεν θέλει να δει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης και ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους χρέους της νομισματικής ένωσης.
Τον Φεβρουάριο ο Λι ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των κινεζικών επιχειρήσεων και να υποστηρίξει το κινεζικό σχέδιο επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.
Πηγή: Το Βήμα



