Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 7:16:01 μμ
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 14:22

Μπλίνκεν: «Καταστροφικές συνέπειες εάν η Ρωσία ακολουθήσει τον σκοτεινό δρόμο της χρήσης πυρηνικών όπλων»

Αυστηρό μήνυμα προς της Ρωσία στέλνουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων

Με τη Ρωσία να διατυπώνει απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, στο πλαίσιο κλιμάκωσης της εμπρηστικής πολιτικής, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης θα είναι καταστροφικές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διατύπωσε απειλές για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής μέσα από το διάγγελμά του με το οποίο κήρυξε μερική επιστράτευση, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στις τέσσερις φιλορωσικές περιοχές.

Οι τελευταίες κινήσεις του Πούτιν συνάντησαν την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας, ενώ ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι θα υπάρξει σκλήρη απάντηση σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά από το Κρεμλίνο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, από τη μεριά του, είπε στο δίκτυο NBC ότι οι συνέπειες θα είναι «καταστροφικές εάν η Ρωσία ακολουθήσει τον σκοτεινό δρόμο της χρήσης πυρηνικών όπλων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, που τόνισε ότι είναι «πολύ σημαντικό η Μόσχα να γνωρίζει πως οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές».

«Απόλυτα απαράδεκτες» οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας, λέει το Κίεβο

Οι δηλώσεις του Κρεμλίνου για την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων είναι «απολύτως απαράδεκτες» και το Κίεβο δεν θα εκφοβιστεί από αυτές, είχε τονίσει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι ανεύθυνες δηλώσεις του Πούτιν και του Λαβρόφ για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτες», ανέφερε ο Κουλέμπα μέσω Twitter.

«Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει. Καλούμε τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα, να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία πως τέτοιες ρητορικές θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δεν θα γίνουν ανεκτές» πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Πούτιν – Λουκασένκο στο Σότσι της Ρωσίας

Πηγή: Politic.gr