Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 5:11:38 μμ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:50

Μπουρκίνα Φάσο: Παιχνίδια εξουσίας μετά την ανατροπή του προέδρου

Χωρισμένες στα δύο μοιάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο, σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας μετά την αναγκαστική παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος βρισκόταν επί 27 χρόνια στην εξουσία.


Ο συνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, δεύτερος στην ιεραρχία της προεδρικής φρουράς της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε ότι ανέλαβε καθήκοντα «αρχηγού του κράτους».

Είχε προηγηθεί παρόμοια δήλωση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Μπουρκίνα Φάσο, στρατηγού Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, η οποία σύμφωνα με τον Ζιντά, δεν ισχύει.

Δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο στρατηγός Τραορέ. Μετά την ανακοίνωσή του ότι αναλαμβάνει το ηνία της χώρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά την παραίτηση του Κομπαορέ, ο στρατηγός δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Παράλληλα ο συνταγματάρχης πρόσθεσε ότι σύντομα να δημιουργηθεί «ένα όργανο μετάβασης», «σε συμφωνία με όλες τις ενεργές δυνάμεις του έθνους», προκειμένου να οργανωθεί «μια άμεση επιστροφή» στη συνταγματική τάξη.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, την εξουσία αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Γερουσίας και εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν σε διάστημα 60 έως 90 ημερών.

Ωστόσο, με τον στρατό να έχει αναλάβει την εξουσία και να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη διάλυση και των δύο Σωμάτων της Βουλής, πολλοί ανησυχούν για ενδεχόμενο παρατεταμένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η παραίτηση του Μπλεζ Κομπαορέ ήρθε μετά από βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή του για την προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος από τον Κομπαορέ, κάτι που θα του επέτρεπε νέα θητεία ως προέδρου.

Άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται τώρα ο επί 27 χρόνια ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο. Ο συνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά δήλωσε ότι βρίσκεται σε «ασφαλές μέρος» και ότι «έχει διασφαλιστεί η σωματική και ηθική του ακεραιότητα».

Οι «προσδοκίες για μια δημοκρατική αλλαγή» που έχει η νεολαία της Μπουρκίνα Φάσο, οι κινητοποιήσεις της οποίας οδήγησαν στην παραίτηση του Κομπαορέ, «δεν θα προδοθούν, ούτε θα διαψευστούν», υπογράμμισε ο Ζιντά.

Ο συνταγματάρχης ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από την Αφρικανική Ένωση και την ECOWAS (την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, στην οποία συμμετέχει η Μπουρκίνα Φάσο), να «δείξουν κατανόηση» και να «υποστηρίξουν» τον λαό της χώρας «σε αυτές τις δύσκολες δοκιμασίες» που περνά.

Μεγάλες διαφωνίες παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ορίστηκαν από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση ως εγγυήτριες για την πολιτική και θεσμική μετάβαση της Μπουρκίνα Φάσο, μετά την παραίτηση του Κομπαορέ.

Ο συνταγματάρχης Ζιντά έχει την εύνοια ενός μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Αντίθετα ο στρατηγός Τραορέ επικρίνεται από τον λαό επειδή ήταν στενός συνεργάτης του Κομπαορέ.

Πάντως η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει ανοικτά θέση. «Εναπόκειται σε αυτούς να το οργανώσουν. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ζεφερέν Ντιαμπρέ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο στρατός σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει με τη μετάβαση, θα τους πούμε τι πιστεύουμε» πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η μετάβαση αυτή να διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο.

Παράλληλα, ο Ντιαμπρέ εξέφρασε «την ικανοποίησή» του για την παραίτηση του Κομπαορέ, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές «προκλήσεις» για «την ανοικοδόμηση της χώρας».

Ο Μπλεζ Κομπαορέ κατέλαβα την εξουσία το 1987, όταν ήταν ακόμα ένας νεαρός αξιωματικός. Λιγομίλητος, ο Κομπαορέ έγινε γνωστός ως «Ωραίος Μπλεζ».

Το παρατσούκλι δεν σήμαινε, πάντως, ότι ήταν δημοφιλής. Αντιθέτως, πολλοί τον κατηγορούσαν για τον θάνατο του προκατόχου του, του χαρισματικού Τόμας Σανκάρα που δολοφονήθηκε από στρατιώτες κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.


Πηγή: Το Βήμα