Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 11:17:23 μμ
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023 19:29

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία προχωρούν στην αποστρατιωτικοποίηση των δυνάμεων

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα (23/09) ότι προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους όπου οι αζέρικες δυνάμεις πραγματοποίησαν νίκη αστραπή στις αρχές της εβδομάδας

«Σε στενή συνεργασία με τους Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, προχωράμε στην αποστρατιωτικοποίηση» των αποσχιστικών στρατευμάτων και παρέχουμε «υποστήριξη στους άμαχους», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, εκπρόσωπος του αζέρικου στρατού, στη Σούσα, μια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχεται από το Μπακού.

Κομβόι του Ερυθρού Σταυρού με ανθρωπιστική βοήθεια

Παράλληλα, ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πέρασε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν και την παράδοση των Αρμένιων αυτονομιστών.

Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα είχαν πει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι αισθάνονται πολιορκημένοι στην περιοχή αυτή, καθώς έχουν ελάχιστα τρόφιμα και καύσιμα και ζήτησαν από τις μεγάλες δυνάμεις να τους βοηθήσουν.

Βοήθεια έστειλε χθες και η Ρωσία. Οι Αρμένιοι μαχητές άρχισαν από χθες Παρασκευή (22/09) να παραδίδουν τον οπλισμό τους.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Δίωξη στον οδηγό και τη συνοδό για το 9χρονο παιδί – Το είχαν ξεχάσει μέσα στο σχολικό

Πηγή: Politic.gr