espa pkm

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2026, 12:20:36 πμ
Τρίτη, 26 Μαϊος 2026 08:36

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν παρά την εκεχειρία – Ο Τραμπ πιέζει για έλεγχο του εμπλουτισμένου ουρανίου

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται να πιέζουν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και έλεγχο των αποθεμάτων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου της Τεχεράνης.

Νέα ένταση καταγράφεται στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα στο νότιο Ιράν, παρά την κατάπαυση του πυρός που βρίσκεται θεωρητικά σε ισχύ από τις 8 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στόχος των επιχειρήσεων ήταν εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και σκάφη που επιχειρούσαν να ποντίσουν νάρκες στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) χαρακτήρισε την επιχείρηση «πλήγματα αυτοάμυνας», υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν άμεσες απειλές κατά αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι ΗΠΑ «επέδειξαν αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ωστόσο προχώρησαν σε ενέργειες που έκριναν απαραίτητες για την προστασία προσωπικού και πλοίων.

Λίγες ώρες αργότερα, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, όπου βρίσκεται σημαντική ναυτική και αεροπορική βάση του Ιράν. Το ιρανικό πρακτορείο IRNA έκανε λόγο για «πολλαπλές διαδοχικές εκρήξεις», ενώ πληροφορίες από το πρακτορείο Fars ανέφεραν ότι παρόμοιοι ήχοι καταγράφηκαν και σε περιοχές του Περσικού Κόλπου, κοντά στα Σιρίκ και Τζασκ.

Παράλληλα με τη στρατιωτική ένταση, συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για πιθανή συμφωνία τερματισμού του πολέμου. Στη Ντόχα πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες ανάμεσα σε Ιρανούς αξιωματούχους και την πλευρά του Κατάρ, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται να πιέζουν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και έλεγχο των αποθεμάτων υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι η θαλάσσια οδός «θα παραμείνει ανοιχτή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση «μη βιώσιμη για τον κόσμο». Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κομβικό πέρασμα για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες διακινείται από εκεί περίπου το 20% του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταναλώνεται διεθνώς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να «βιαστεί» και πως θα αποδεχθεί μόνο μια «εξαίρετη» συμφωνία. Ωστόσο, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social επανέφερε το ζήτημα του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, σημειώνοντας ότι είτε θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ για καταστροφή είτε θα καταστραφεί επιτόπου υπό διεθνή επιτήρηση.

Πηγή: Politic.gr