espa pkm

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2026, 10:18:50 πμ
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 08:17

Νίγηρας: Φερόμενοι τζιχαντιστές σκότωσαν 37 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά

Νέα σφαγή αμάχων διαπράχθηκε αυτή την εβδομάδα στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, από φερόμενους ως τζιχαντιστές, που δολοφόνησαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους –  στην περιοχή έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς.

Η σφαγή αυτή, τη Δευτέρα το μεσημέρι, διαπράχθηκε στο χωριό Νταρέ-Νταγέ, που είχε γίνει στόχος ήδη τον Μάρτιο, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, τα τελευταία χρόνια θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 15:00 (τοπική ώρα· 17:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα από «ένοπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτες» και άνοιξαν πυρ «εναντίον ανθρώπων που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αιρετός, διευκρινίζοντας ότι «ο απολογισμός είναι βαρύς: έχουμε 37 νεκρούς, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δεκατρείς ανήλικους». Άλλες τέσσερις γυναίκες τραυματίστηκαν, κατά τον ίδιο.

Η επίθεση και ο απολογισμός των θυμάτων επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση. «Η επίθεση εναντίον ειρηνικών πολιτών διαπράχθηκε από τρομοκρατικά στοιχεία που ήρθαν από γειτονική χώρα στην οποία επέστρεψαν» μετά το μακελειό, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης.

Όπως κι έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα διαβεβαίωσε χθες ότι «τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά μέτρα ενισχύθηκαν στην περιοχή» και ότι «διενεργείται έρευνα» προκειμένου «να βρεθούν και να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων» οι δράστες αυτών των «άνανδρων εγκληματικών πράξεων».

Το χωριό που έγινε στόχος βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπανιμπανγκού, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας.

Τη 15η Μαρτίου, φερόμενοι ως τζιχαντιστές σφαγίασαν συνολικά 66 ανθρώπους σε επιθέσεις στο χωριό και εναντίον οχημάτων που επέστρεφαν από εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στη Μπανιμπανγκού.

Από την αρχή της χρονιάς, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές έχουν κλιμακώσει τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Μπανιμπανγκού, περίκλειστη ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Τιλαμπέρι.

Από την έναρξη της περιόδου των βροχών, τον Ιούνιο, οι επιθέσεις βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως αγρότες που δουλεύουν σε χωράφια.

Την 9η Αυγούστου, «ένοπλοι» επιτέθηκαν «σε πολίτες που δούλευαν σε χωράφι» στο χωριό Φαλανζαντάν, και αυτό στην Μπανιμπανγκού, σκότωσαν 15 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους δύο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης: Αφγανιστάν: Ξυπνά η Δύση – Μπάιντεν και Τζόνσον συγκαλούν την G7 (vid)
  • Φωτιά στα Βίλια: Καρέ – Καρέ η ρίψη του ρωσικού μεγαθήριου Ilyushin Il-76
  • Πάτρα: Γέννησε με καισαρική η έγκυος με κορονοϊό – Διασωληνώθηκε μετά τον έκτακτο τοκετό
  • Νέα Ζηλανδία: Έξι κρούσματα μετά από έξι μήνες – Lockdown ανακοίνωσε η πρωθυπουργός
  • Κορονοϊός: Εφιαλτικό κοκτέιλ διακοπές, ανεμβολίαστοι και Δέλτα – Μπέργκαμο η Κρήτη; (vid)
  • Αφγανιστάν: Ο στρατός των ΗΠΑ έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 Αμερικανούς και σχεδόν 2.000 Αφγανούς

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
customShare
customShare
customShare
customShare
customShare

Πηγή: Politic.gr