Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 7:20:52 πμ
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 17:51

Ο Αίγυπτιος πρόεδρος λέει πως το Ισραήλ αποφεύγει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Μπαχρέιν ζητεί διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ εξακολουθεί να διαφεύγει τις προσπάθειες να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμό του με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου έχει μεσολαβήσει στη σύγκρουση, στους Άραβες ηγέτες που συμμετέχουν σε μια σύνοδο κορυφής στη Μανάμα.

Ο Σίσι πρόσθεσε πως το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, τη νότια πόλη στα σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στη Γάζα, και χρησιμοποιεί το μεθοριακό πέρασμα της πόλης από την παλαιστινιακή πλευρά του προκειμένου να “σφίξει την πολιορκία του θύλακα”.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος, που είναι μια κρίσιμη διαδρομή για τη μεταφορά βοήθειας στην παράκτια περιοχή, όπου η ανθρωπιστική κρίση έχει βαθύνει και άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό.

Το Ισραήλ δήλωσε προχθές, Τρίτη, πως επαφίεται στην Αίγυπτο αν θα ανοίξει και πάλι το πέρασμα της Ράφας ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, οδηγώντας το Κάιρο να μιλήσει για “απεγνωσμένες προσπάθειες”, όπως τις αποκάλεσε, να μετατοπιστεί η ευθύνη για το μπλοκάρισμα της βοήθειας.

“Διαπιστώσαμε πως το Ισραήλ εξακολουθεί να αποφεύγει τις ευθύνες του και να διαφεύγει τις προσπάθειες που ασκούνται για την επίτευξη εκεχειρίας”, είπε ο Σίσι.

“Εκείνοι που νομίζουν πως οι λύσεις ασφαλείας και οι στρατιωτικές λύσεις μπορούν να διασφαλίσουν συμφέροντα ή να επιτύχουν ασφάλεια (είναι) απατώνται”, πρόσθεσε ο Σίσι.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν ζήτησε να διεξαχθεί “διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη” στη Μέση Ανατολή ενώπιον των Αράβων ηγετών που συγκεντρώθηκαν σε αυτήν τη χώρα του Κόλπου για μια σύνοδο κορυφής όπου κυριαρχεί ο πόλεμος του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Μπαχρέιν ζητεί να διεξαχθεί “διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη” στη Μέση Ανατολή, καθώς και να “υποστηριχθεί η αναγνώριση πλήρους κράτους της Παλαιστίνης και η εισδοχή του στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε ο Χαμάντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα κατά την έναρξη της 33ης συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Μανάμα.

Προσκληθείς στη σύνοδο κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε πως ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και περισσότερους από επτά μήνες είναι “μια ανοικτή πληγή που απειλεί να μολύνει όλη την περιοχή”, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για “άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων” και “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”.

“Κάθε επίθεση στη Ράφα είναι απαράδεκτη”, πρόσθεσε, καθώς το Ισραήλ απειλεί να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση σε αυτή τη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλα σημεία του θύλακα.

 

ΒΧ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr