Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 2:44:26 πμ
Δευτέρα, 11 Μαϊος 2015 09:50

Οι Βρετανοί ψήφισαν «συνέχεια στη λιτότητα»

Τι σημαίνει ο θρίαμβος του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και ποια μηνύματα έστειλαν οι εκλογές της 7ης Μαΐου για το μέλλον της Βρετανίας και για τις σχέσεις της με τον έξω κόσμο; Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το CNN ρώτησε τη γνώμη ειδικών για το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις αναλύσεις τους:

«Νίκησε η συνέχεια» λέει η γνωστή δημοσιογράφος του δικτύου Κριστιάν Αμανπούρ. «Πρώτη έκπληξη, οι πάντες έκαναν λάθος. Ετσι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε πραγματικά τις δημοσκοπήσεις - κάθε είδους δημοσκοπήσεις - και τη νοοτροπία της αγέλης των μέσων ενημέρωσης. Ο Κάμερον κέρδισε εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Κανείς μα κανείς δεν το είχε προβλέψει.

Η συνέχεια κερδίζει, η αλλαγή χάνει. Ηταν μια νίκη για την παραδοσιακή κομματική πολιτική που έχει κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για αιώνες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αποκαταστήσει πλήρως την οικονομία της Βρετανίας, αλλά τι γίνεται με τον ρόλο της Βρετανίας στον κόσμο;
Είτε ήταν ο Μίλιμπαντ (ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης) είτε είναι ο Κάμερον στον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ανησυχούν ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να "αποσύρεται" από τον κόσμο - η διαμάχη για τη συρρίκνωση του αμυντικού προϋπολογισμού της είναι πιθανόν να συνεχιστεί και πολλοί λένε ότι η Βρετανία θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή συζήτηση μετά από αυτές τις εκλογές αν θέλει να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο παγκόσμιας δύναμης».

Η Σκωτία

Για το ζήτημα της Σκωτίας μιλάει ο Τίμοθι Στάνλεϊ, ιστορικός και αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Daily Telegraph». «Πέρυσι οι Σκωτσέζοι έκαναν δημοψήφισμα για το αν θέλουν ή όχι να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνουν ανεξάρτητοι. Ψήφισαν όχι, αλλά περιέργως οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές (SNP) είδαν στην πραγματικότητα αύξηση και όχι πτώση στα ποσοστά τους σε αυτές τις εκλογές.
Το SNP είπε στους Σκωτσέζους ότι θα μπορούσαν να έχουν κάτι καλύτερο από την ανεξαρτησία: θα μπορούσαν να μείνουν στην Ενωση αλλά να στείλουν εθνικιστικές βουλευτές στο Λονδίνο για να ψηφίζουν υπέρ των συμφερόντων της Σκωτίας».

Η εξωτερική πολιτική

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο ενδεχόμενο του Brexit εστιάζει ο Τζέρεμι Σαπίρο, αναλυτής στο Ινστιτούτο Brookings. «Η Βρετανία χάνει την επιρροή της στο εξωτερικό. Στην πρώτη θητεία Κάμερον το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε συνειδητά την επιρροή του στις παγκόσμιες υποθέσεις - περικοπή των αμυντικών δαπανών, περικοπές στο διπλωματικό σώμα του και ουσιαστική απομάκρυνση χωρίς συμμετοχή στον αεροπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά των ισλαμιστών του IS στη Συρία και στο Ιράκ.

Αλλά αξιωματούχοι στις ΗΠΑ κατανοούν επίσης ότι μια δεύτερη θητεία Κάμερον σημαίνει μια συνεχή απώλεια της βρετανικής επιρροής στην ήδη ασταθή Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί για δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ το 2017».

Τρία καυτά ερωτήματα

«Αυτές οι εκλογές αφήνουν ανοιχτά τρία μεγάλα ερωτήματα: θα εγκαταλείψει η Σκωτία τη Βρετανία, θα εγκαταλείψει η Βρετανία την ενωμένη Ευρώπη και θα ξαναμάθει το Εργατικό Κόμμα πώς να κερδίζει την εξουσία;» λέει ο Γουίλ Μάρσαλ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προοδευτικής Πολιτικής.

«Οι Συντηρητικοί μπορεί να κέρδισαν, αλλά η νίκη τους επιβεβαίωσε μια νέα πραγματικότητα της βρετανικής πολιτικής που διαμορφώνεται από την αναζωπύρωση του εθνικισμού και την άνοδο νέων κομμάτων που θα διαβρώσουν μακροπρόθεσμα τον κυρίαρχο δικομματισμό Συντηρητικών - Εργατικών.

Η οικονομία

Κατ' αρχάς τα θεμελιώδη. Η οικονομία της Βρετανίας είναι πλέον η ισχυρότερη στην Ευρώπη. Η ανεργία είναι στο ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ και ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Λονδίνου ανθεί. Στις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε επανειλημμένως ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις πολιτικές - συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής πειθαρχίας - που, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει αυτή την ευημερία. Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από το εν λόγω επιχείρημα και το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί μια δικαίωση της "λιτότητας". Τέλος, και αυτό το μάθημα μπορεί να ισχύει για τους προοδευτικούς τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Βρετανία - η εκστρατεία των Εργατικών έδειξε τα όρια του ταξικού πολέμου και του λαϊκισμού περί την οικονομία».

Πηγή: Το Βήμα