Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 1:16:28 μμ
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2024 08:57

Οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν να συζητηθεί στη Γερουσία νομοσχέδιο για την προστασία της πρόσβασης στην αντισύλληψη

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εμπόδισαν χθες, Τετάρτη, την υιοθέτηση νομοσχεδίου που διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανών στην αντισύλληψη και το οποίο είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί με στόχο να επιστήσουν την προσοχή στους κινδύνους που απειλούν, όπως καταγγέλλουν, το δικαίωμα στην άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο θα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανών στην πρόσβαση και τη χρήση προφυλακτικών, ενδομήτριου σπιράλ και άλλων μεθόδων αντισύλληψης και θα έδινε το δικαίωμα στους γιατρούς να τα συνταγογραφούν και ενημερώνουν τους ασθενείς τους σχετικά με τη χρήση τους χωρίς την παρέμβαση των αρχών.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ιδρύματος Kaiser Family έδειξε ότι ένας ενήλικας Αμερικανός στους πέντε φοβάται ότι η αντισύλληψη είναι «ένα δικαίωμα που απειλείται και το οποίο κινδυνεύει να καταργηθεί», έπειτα από τους σοβαρούς περιορισμούς που επέβαλαν τα τελευταία δύο χρόνια συντηρητικές πολιτείες στο δικαίωμα στην άμβλωση.

«Σε έναν τέλειο κόσμο δεν θα έπρεπε να είναι απαραίτητος ένας νόμος που εγγυάται το δικαίωμα στην αντισύλληψη χωρίς την παρέμβαση των αρχών, όμως, με δεδομένη τη διάβρωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην Αμερική του σήμερα, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», εκτίμησε ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Σε προκαταρκτική ψηφοφορία το νομοσχέδιο δεν έλαβε τη στήριξη των 60 γερουσιαστών, σε σύνολο 100, που απαιτούνταν ώστε να τεθεί υπό εξέταση.

Οι Δημοκρατικοί, που διαθέτουν πολύ μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, δίνουν ιδιαίτερα σημασία στο θέμα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον Ιούνιο του 2022 προηγούμενη απόφασή του που εγγυόταν το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

«Οι ανησυχίες για το δικαίωμα στην αντισύλληψη είναι μία από τις πολλές σκανδαλώδεις επιπτώσεις» της απόφασης αυτής, σχολίασε ο Σούμερ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τόμι Τάμπερβιλ εκτίμησε από την πλευρά του χθες ότι «η αντισύλληψη είναι διαθέσιμη παντού στις ΗΠΑ και δεν υπάρχουν σχέδια αυτό να αλλάξει», κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι εκμεταλλεύονται το θέμα ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι η απόφαση των Ρεπουμπλικανών να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο ήταν «απαράδεκτη» και δεσμεύθηκε να πολεμήσει για να βελτιώσει την πρόσβαση «σε υψηλής ποιότητας αντισύλληψη».

ΕΜ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr