Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 2:58:42 πμ
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 08:50

Οι Ρεπουμπλικανοί ξανάρχονται

Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου - κερδίζοντας και τη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς - στις εκλογές που πραγματοποιούνται την Τρίτη στις ΗΠΑ για την ανανέωση του ενός τρίτου της Γερουσίας και ολόκληρης της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι «πληρώνουν» τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην κυριότερη ανησυχία των Αμερικανών - για το πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία των ΗΠΑ - προστέθηκαν οι κίνδυνοι από τον ιό του Εμπολα και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Γι' αυτό πηγαίνοντας στις κάλπες για να ανανεώσουν τους 36 από τους 100 γερουσιαστές και τους 435 βουλευτές, αν και το όνομα του προέδρου Ομπάμα δεν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, οι συνειρμοί από τα έξι χρόνια της προεδρίας του θα είναι αρνητικοί. Επιπλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί είναι περισσότερο πιθανό να απέχουν από την ψηφοφορία.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη σημερινή πλειοψηφία τους (233 έδρες έναντι 199 των Δημοκρατικών). Η προσοχή είναι στραμμένη στη Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να κερδίσουν έξι έδρες από τους Δημοκρατικούς για να αποκτήσουν τον έλεγχο ολόκληρου του Κογκρέσου για πρώτη φορά από το 2006.

Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να αυξήσουν τη δύναμή τους στη Γερουσία, σε οκτώ ως 10 έδρες η κούρσα θεωρείται ακόμη «ανοιχτή». Υπάρχει περίπτωση να μη γίνει γνωστό την Τρίτη το βράδυ το κόμμα που θα ελέγχει τη Γερουσία επειδή σε δύο Πολιτείες, στη Λουιζιάνα και στη Τζόρτζια, υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι. Καθώς ο νικητής πρέπει να λάβει πάνω από 50%, οι δύο αυτές Πολιτείες θα πάνε πιθανότατα σε επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Αν οι Ρεπουμπλικανοί όντως πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, η τελευταία διετία του Ομπάμα στην προεδρία θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη και ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να κάνει ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις στους αντιπάλους του.

Μια ρεπουμπλικανική Γερουσία θα επισπεύσει την έγκριση του πετρελαιαγωγού Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ, θα περικόψει παροχές του «Obamacare» - του νόμου για την περίθαλψη που αποτελεί το κορυφαίο μέχρι στιγμής έργο του Ομπάμα - και θα απαιτήσει γενική αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί υπόσχονται ότι, αν κερδίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, θα σπάσει το νομοθετικό αδιέξοδο που έχει παραλύσει την Ουάσιγκτον από το 2010, όταν οι Ρεπουμπλικανοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στελέχη του κόμματος διαμηνύουν ότι θα περάσουν νομοσχέδια για το εμπόριο, τη φορολογία και τη μετανάστευση που μπορεί να λάβουν την έγκριση του Λευκού Οίκου. «Εφθασε ο καιρός να σπάσουμε το αδιέξοδο, να περάσουμε ορισμένα νομοσχέδια» δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για το αδιέξοδο. «Οφείλεται στους Δημοκρατικούς οι οποίοι δεν άφησαν κανένα νομοσχέδιο να περάσει από τη Γερουσία. Αν κερδίσουμε, τα νομοσχέδια θα περάσουν» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ.

Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς. «Η κωλυσιεργία των Ρεπουμπλικανών μπλοκάρισε πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσουμε εισόδημα για τη μεσαία τάξη» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν.

Επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία σημαίνει στην πράξη ότι ο Ομπάμα δεν θα έχει πλέον μια Δημοκρατική Γερουσία για να μπλοκάρει τα συντηρητικά νομοσχέδια για την ασφάλεια των συνόρων, την ενεργειακή πολιτική, την περίθαλψη και την οικονομία. Και ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να ασκεί βέτο σε μεμονωμένα νομοσχέδια, θα διστάζει να το κάνει όταν θα αφορούν λ.χ. την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Ο Ομπάμα, που θα εκπροσωπεί την μοναδική προοδευτική φωνή στην πολιτική, θα είναι πιο πιθανό να κάνει παραχωρήσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς σε ζητήματα όπως η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL.

Ο αρθρογράφος της «Washington Post» Τσαρλς Κραουτάμερ γράφει ότι η κατάκτηση της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς θα τους ωφελήσει και με την έννοια ότι θα μπορέσουν να ορίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την ατζέντα αντί να κινούνται μονίμως αντιδραστικά προς τον Ομπάμα. Η αντιδραστική τακτική αρμόζει περισσότερο σε ένα κόμμα μειοψηφίας και, αν οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να κυβερνήσουν, πρέπει να την αλλάξουν. «Αν πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί θα καταφέρουν να περάσουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων που σήμερα μπλοκάρονταν στη Γερουσία, συχνά κατ' εντολή του Λευκού Οίκου» έγραψε στην αμερικανική εφημερίδα.

Πηγή: Το Βήμα