Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 4:15:45 μμ
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 02:00

Ολάντ: «Γιορτάζει» 2,5 χρόνια στην προεδρία της Γαλλίας

«Στα μισά του δρόμου» της προεδρικής θητείας φθάνει την Πέμπτη ο διόλου δημοφιλής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και με ενδιαφέρον αναμένεται ο απολογισμός του έργου του.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει για πρώτη φορά θα δεχθεί ερωτήσεις και από πολίτες.
Παρόντες θα είναι και τρεις δημοσιογράφοι. Όλο αυτό θα γίνει ζωντανά.

Είναι γνωστή η αποστροφή του Φρανσουά Ολάντ σε τέτοιου είδους εκπομπές: ο ίδιος λειτουργεί με άνεση κυρίως στις πιο τυπικές συνεντεύξεις.

Αυτή τη φορά όμως υποχώρησε στις πιέσεις των συμβούλων του, για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα απευθυνθεί στον γαλλικό λαό, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την προσοχή του.

Διότι ένα από τα βασικά προβλήματα του προέδρου, που τον έχει βυθίσει στο ναδίρ δημοτικότητας, είναι ότι «οι γάλλοι πλέον τον αγνοούν, δεν τον ακούει κανείς» σημειώνει ο Μπρις Τεντουριέ, πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων IPSOS.

«Η βασική πρόκληση για τον Φρανσουά Ολάντ, πάνω και από την (ανάκτηση της) αξιοπιστίας (του) σήμερα» προσθέτει, «είναι να πετύχει να ακουστεί, να κινήσει το ενδιαφέρον των Γάλλων ώστε να προσέξουν τι λέει, να θεωρήσουν ότι έχει κάτι να τους πει».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το «ιστορικό χάσμα» που έχει δημιουργηθεί πλέον, ανάμεσα στον πρόεδρο και τους πολίτες.

Μερικοί αριθμοί από τις τελευταίες μετρήσεις της Odoxa δείχνουν πως οι Γάλλοι θεωρούν ότι απέτυχε: στην εργασιακή πολιτική (97%), στα φορολογικά (88%), στην οικογενειακή πολιτική (78%).

Σχεδόν ομόφωνα ο γαλλικός λαός χαρακτηρίζει «πλήρως αποτυχημένο» το έως τώρα έργο του Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Odoxa, ακόμα και οι φίλα προσκείμενοι στην αριστερά απορρίπτουν το έργο Ολάντ κατά 94%. Το ποσοστό αυτό μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων πλησιάζει σχεδόν το απόλυτο (98%).

Η εμφάνιση του Ολάντ, που χαρακτηρίζεται από πολλούς η «τελευταία ευκαιρία επανασύνδεσης με τον λαό», προβλέπεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα.

Εκτός από τους δύο πολιτικούς ρεπόρτερ που προέρχονται από το τηλεοπτικό κανάλι TF1 (Ζιλ Μπουλό) και το ραδιόφωνο RTL (Ιβ Καλβί) θα συμμετάσχει και ένας τρίτος δημοσιογράφος.

Πρόκειται για τον Τιερί Ντεμεζιέρ, που είναι γνωστός για τις συνεντεύξεις του επί προσωπικού -και αναμένεται γενικώς πως θα δώσει επιτέλους την ευκαιρία στον Ολάντ να μιλήσει για τον εαυτό του, αποκαθιστώντας πιθανόν μέρος της ζημιάς που του έχει προκαλέσει το βιβλίο της πρώην συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ.

Πηγή: Το Βήμα