Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 5:06:41 μμ
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 21:36

Ουκρανία: Οπλισμένοι στρατιώτες πάνε στα σπίτια και ζητούν από Ουκρανούς πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα (vid)

Η Μόσχα ισχυρίζεται πως γίνεται για λόγους ασφαλείας.

Βίντεο – ντοκουμέντο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει οπλισμένους στρατιώτες να ζητούν από Ουκρανούς πολίτες στις κατεχόμενες περιοχές στα ανατολικά, να «ψηφίσουν» προφορικά στο δημοψήφισμα, για το αν θέλουν ή όχι να «ανήκουν» στη Ρωσία.


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν Ουκρανοί πολίτες στο BBC, όταν οι πολίτες απαντούν προφορικά τότε οι στρατιώτες το σημειώνουν σε ένα χαρτί. Σε άλλες περιοχές, όπως στηΧερσώνα, Ρώσοι στρατιώτες κρατούν κάλπη στο κέντρο της πόλης με τους πολίτες να προσέρχονται για να ψηφίσουν.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνουν την εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες να επισκέπτονται σπίτια πολιτών με τη συνοδεία οπλισμένων στρατιωτών.

Μια γυναίκα στη Μελιτόπολη είπε στο BBC ότι δύο ντόπιοι συνεργάτες των Ρώσων πήγαν μαζί με Ρώσους στρατιώτες στο διαμέρισμα των γονιών της και τους ζήτησαν να υπογράψουν ένα ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν βίντεο, όπως το παρακάτω, από τη Ζαπορίζια:

«Ο μπαμπάς μου έβαλε “όχι” [στην ένταξή του στη Ρωσία]», είπε η γυναίκα. «Η μητέρα μου στεκόταν κοντά και ρώτησε τι θα συνέβαινε αν έβαζε “όχι”. Της είπαν, ‘Τίποτα’» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι γονείς της ανησυχούν. Η γυναίκα δήλωσε, επίσης, ότι υπήρχε ένα ψηφοδέλτιο για όλο το νοικοκυριό.

Η Μόσχα πάντως, ισχυρίζεται ότι η ψήφος πόρτα – πόρτα γίνεται για λόγους ασφαλείας. Η κανονική διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Δούμα: Θα εξετάσει -ενδεχομένως- την προσάρτηση κατεχόμενων της Ουκρανίας την Πέμπτη

Πηγή: Politic.gr